LifeStyle

ARCA – Lansarea rachetei HELEN a fost reprogramată pentru începutul anului viitor

La sfârșitul săptămânii trecute, ARCA (Asociația Română  de Aeronautică și Cosmonautică) a planificat lansarea din largul Mării Negre a rachetei  spațiale ”Helen”, ca zbor de test înainte de competiția oficială ”Google Lunar X Prize” – o competiție ce are ca scop trimiterea pe Lună a unui dispozitiv care să transmită date pe Pământ. Lansarea efectivă a rachetei a fost amânată întrucât condițiile meteorologice au împiedicat buna desfășurare a operațiunilor. Lansarea primei rachete spațiale românești a fost reprogramată pentru începutul anului viitor.

Echipa ARCA a fost prezentă între 13 și 15 noiembrie în largul Mării Negre, pe nava militară ”Constanța 281”, unde urmau să aibă loc lansarea rachetei ”Helen”. Lansarea propriu-zisă a fost amânată din cauza condițiilor meteo. Curenții puternici de apă au răsucit balonul pe suprafața mării, împiedicând umflarea acestuia în totalitate. Echipa ARCA, ajutată de scafandrii militari, a încercat să stabilizeze balonul dar procedura a durat prea mult iar radiația solară, necesară pentru a încălzi aerul din balon, și-a pierdut din intensitate, eliminând șansele unei bune desfășurări. Lansarea rachetei ”Helen” a fost reprogramată pentru începutul anului viitor.

Dumitru Popescu, Președinte ARCA, declară: ”Operațiunea de sâmbătă a fost un test a cărui experiență ne va ajuta foarte mult la zborul final. Ne-am fi dorit să parcurgem de data aceasta toate procedurile de lansare stabilite. Curenții de apă ne-au împiedicat însă, răsucind balonul pe care noi și echipa de scafandri militari am încercat să-l stabilizăm pe suprafața apei. Orele au trecut luptându-ne efectiv cu marea, iar soarele, esențial pentru a încălzi aerul din balon, și-a pierdut din intensitate, obligându-ne să amânăm operațiunea.”

Lansarea rachetei ”Helen”  a fost reprogramată pentru începutul anului viitor, aceasta urmând să aibă loc tot din largul Mării Negre. La operațiune va lua parte același echipaj ARCA, în strânsă colaborare cu Marina Militară care s-a dovedit un partener vital, extrem de important. Întreaga echipă care a participat la operațiunile de sâmbătă numără aproape 150 de oameni, fiind formată din echipajul ARCA, personalul Marinei Militare de pe vasul ”Constanța 281”, echipa de scafandri militari, Aviația Militară și ROMATSA – contribuind cu supravegherea spațiului aerian și interdicția de zbor pe durata desfășurării operațiunilor, între orele 10 și 15.

Your browser may not support display of this image.

“Testul din acest week-end, în cadrul căruia au avut loc multe premiere, este unul extrem de valoros pentru reușita proiectelor ARCA. Desfășurarea de forțe din Marea Neagra și mai ales cooperarea interdisciplinara care s-a derulat, au demonstrat că acest proiect este important pentru România. Vom fi alături de echipa ARCA și pe mai departe și le urăm succes“, spune Claudiu Cercel, Director General Adjunct BRD – Groupe Societe Generale

Evenimentele desfășurate sâmbătă în largul Mării Negre au fost transmise în direct de postul de televiziune Realitatea TV, stârnind ecouri importante în mass-media locală și internațională.

Replicile internaționale de felicitare și încurajare nu au întârziat să apară  după evenimentele de sâmbătă.

”Vă dorim succes deplin! Ne-am fi dorit să fim prezenÈ›i pentru a vă felicita personal. Vă mulÈ›umim că aÈ›i pus logo-ul X PRIZE pe un dispozitiv atât de frumos.” – Peter H. Diamandis, MD Chairman/CEO, X PRIZE Foundation.

În timp ce munca la proiectul ”Helen” continuă, ARCA a introdus România pe harta țărilor care dezvoltă programe spațiale de anvergură, evenimentul de sâmbătă reprezentând un proiect tehnic fără precedent.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *