„Suntem pregătiÅ£i să asigurăm finanÅ£area suplimentară a sistemului 112 de îndată ce guvernul va aproba un proiect de lege în acest sens”, a declarat Dan Georgescu, PreÅŸedintele ANRCTI, prezent astăzi la seminarul „112 – îţi salvează viaÅ£aâ€Â, organizat la Palatul Parlamentului la iniÅ£iativa europarlamentarului Adina Vălean. “Toate părÅ£ile implicate în funcÅ£ionarea optimă a acestui sistem depun toate eforturile pentru soluÅ£ionarea acestei probleme, mai ales în condiÅ£iile în care Comisia Europeană ne-a atras deja atenÅ£ia asupra unor aspecte privitoare la funcÅ£ionarea sa†, a spus el.
Modalitatea actuală de finanţare a acestui sistem nu mai corespunde nevoilor existente, cu atât mai mult cu cât sistemul necesită unele modificări menite să asigure posibilitatea de localizare a apelantului.
Prin Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr.70/2006 privind modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul comunicaţiilor electronice şi serviciilor poştale, care a intrat în vigoare în octombrie 2006, furnizorilor de reţele publice de telefonie li s-a impus obligaţia de a pune la dispoziţia Sistemului Naţional Unic pentru Apeluri de Urgenţă (SNUAU) informaţii privind localizarea apelantului pentru toate apelurile de urgenţă către numărul unic 112, în măsura în care acest lucru este tehnic posibil.
Prevederile legate de localizarea apelantului au fost introduse în actul normativ menţionat mai sus pentru a asigura alinierea completă a legislaţiei naţionale cu prevederile acquis-ului comunitar referitoare la acest subiect şi Comisia Europeană monitorizează atent respectarea acestora. În 2007, Comisia a declanşat procedura de infringement împotriva a cinci state membre – Italia, Lituania, Olanda, Portugalia si Slovacia, pentru că aceste state nu aveau încă sisteme pentru localizarea apelurilor la numărul unic pentru apeluri de urgenţă 112.