Anul 2008 a debutat sub semnul unei conjuncturi economice care defavorizeaza economiile tuturor statelor, Romania nefiind o exceptie. Asociat cu faptul ca 2008 este an electoral, este necesar sa configuram politici economice intelepte, care cer armonizarea ritmului si volumului cheltuielilor politice cu caracter social (salarii, pensii, reduceri de TVA etc.) cu ceilalti indicatori macroeconomici.
Luna ianuarie a inceput, asa cum se stie, cu cresterea pretului petrolului peste pragul de 100 $/baril, ceea ce, in caz ca tendinta va continua, va atrage scumpiri nu numai in sfera produselor energetice si a carburantilor, dar si in majoritatea celorlalte sectoare, fara sa mai vorbim de situatia din domeniul produselor alimentare, unde se fac resimtite efectele secetei din aceasta vara, chiar daca UE a permis temporar importul de cereale din terte tari fara taxe vamale.
Pe de alta parte, Romania a trebuit sa creasca accizele la electricitate, motorina si gaze naturale, a caror valoare minima trebuie armonizata la nivel comunitar. Ca atare, avand in vedere cele de mai sus, precum si faptul ca deja a crescut si salariul minim, ceea ce afecteaza si nivelul altor cheltuieli carora trebuie sa le faca fata firmele romanesti, ca sa nu mai vorbim de cuantumul pensiilor si al salariilor bugetarilor, Guvernul Romaniei se afla in dificila situatie ca tocmai intr-un an electoral sa restranga volumul unor astfel de cheltuieli la cel permis de indicatorii mentionati, precum inflatia si productivitatea muncii. Sa ne reamintim ca in 2007 salariile au sporit deja dublu fata de ritmul atins de productivitatea muncii, ca excedentul bugetar a fost cheltuit pentru majorarea pensiilor de la 1 noiembrie, ca deficitul contului curent a trecut de 14% si ca valoarea investitiilor straine a fost cu circa 25% mai mica pe primele 10 luni ale anului trecut fata de perioada similara a anului 2006. Toate acestea s-au cumulat cu depasirea tintei de inflatie si, in consecinta, cu deteriorarea imaginii tarii, ceea ce a determinat, intre altele, si scaderea ratingului de catre unele agentii specializate straine.
Anul 2008 se anunta unul dificil, mai ales ca incercarea de acoperire a deficitului de cont curent si a celui bugetar prin cresterea fiscalitatii este periculoasa, acest demers afectand direct eficienta economica a societatilor comerciale.
Oamenii de afaceri din Bucuresti, membri sau nemembri ai CCIB, apreciaza ca in anul 2008 sunt necesare investitii in utilaje, echipamente si management, inclusiv prin accesarea fondurilor europene, astfel incat Romania sa poata recupera cat mai rapid decalajul care o separa de media europeana a productivitatii muncii, care anul trecut reprezenta circa 42% din media comunitara. Invitam analistii politici si pe cei economici sa dezbata efectele propagate ale unor astfel de masuri, in conditiile in care disponibilitatile financiare ale firmelor vor fi macinate de cresteri de preturi in sectorul energetic, pe de o parte, si de masuri populiste care vor creste pretul fortei de munca, pe de alta parte, stiut fiind ca deja in Romania acest parametru atinge unele dintre cele mai inalte cote din Europa.
In cazul in care situatia la care ne-am referit deja va duce la manifestarea unor preocupari guvernamentale pentru adoptarea de masuri vizand cresterea productivitatii muncii si stimularea capacitatii Romaniei de productie si distributie de energie regenerabila, care nu este supusa fluctuatiei cotatiilor internationale ale petrolului, CCIB isi manifesta disponibilitatea de a conlucra cu autoritatile competente pentru identificarea unor masuri optime si operative.
Departamentul Presă
Camera de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti
Bd. Octavian Goga, nr. 2, Sector 3, 030982, Bucuresti – Romania
Telefon/Fax: 319.00.79
www.ccib.ro