Chiar dacă pe piaţă există încă din această perioadă o mare varietate de fructe şi legume, există numeroase situaţii în care calitatea lor nu este corespunzătoare, iar consumatorul este supus riscului de a se păcăli în alegerea lor.
Iată cîteva sfaturi care vă vor ajuta să alegeţi fructe şi legume de calitate şi să le păstraţi încît să-şi menţină timp cît mai îndelungat proprietăţile.
În momentul în care alegeţi salata verde acordaţi mare atenţie modului în care aceasta este menţinută de către comercianţi. Dacă salata a fost spălată în prealabil şi observaţi că este menţinută umedă, nu o achiziţionaţi decît dacă vreţi să o consumaţi imediat. Dacă vreţi să cumpăraţi salată pe care să o consumaţi în decursul mai multor zile, alegeţi-o pe cea care nu a fost spălată şi care nu are aspect veşted. Puteţi păstra salata în frigider, în hîrtie sau într-o cutie de plastic, timp de două-trei zile.
Cînd alegeţi ridichile, aveţi grijă ca acestea să nu fie prea mari sau să nu aibă frunze veştede, deoarece există riscul de a fi trecute. Evitaţi să cumpăraţi ridichi pătate, deoarece ele se pot strica foarte repede. Ridichile se pot păstra timp de trei-patru zile în frigider sau în încăperi întunecoase şi răcoroase, în vase de sticlă.
Alegeţi andivele care au o culoare mai albicioasă şi evitaţi-le pe cele verzi, deoarece au un gust uşor amărui. Andivele trebuie consumate imediat sau cel mult la 24 de ore de la achiziţionarea lor. Andivele nu trebuie păstrate la frigider, deoarece îşi pierd gustul.
Chiar dacă perioada spanacului este pe terminate, îl mai găsiţi încă la comercianţii din pieţe. Evitaţi să alegeţi însă spanacul cu frunze sau cozi prea mari. Orientaţi-vă doar spre cele cu frunze mici, de un verde închis. Acesta este proaspăt şi şi-a păstrat toate proprietăţile nutritive. Spanacul se poate păstra timp de trei-patru zile, la frigider, în cutii de plastic sau în hîrtie, numai dacă nu a fost spălat în prealabil.
Dacă vreţi să cumpăraţi roşii în această perioadă a anului, este bine să le achiziţionaţi pe cele bine coapte, evitînd însă să le alegeţi pe cele moi sau pătate. Nu le păstraţi la frigider, ci într-o încăpere întunecată şi răcoroasă, învelite în hîrtie.
Sursa: www.evenimentul.ro