Business

Adrian Porumboiu, inca un miliardar in euro

I s-a propus recent sa vanda tot. Oferta de preluarea a fost insa sub miliardul de euro la care Adrian Porumboiu, cel mai mare producator de grau din Romania isi evalueaza un business ale carui cifre ar putea exploda pe fondul crizei internationale a alimentelor.
Notorietatea lui Adrian Porumboiu se datoreaza in special fotbalului – mai intai ca fost arbitru international si apoi ca actionar majoritar al FC Vaslui. Dar arbitrul-finantator de 58 de ani ar fi putut avea si un alt gen de notorietate daca ar fi batut palma cu un antreprenor roman – a carui identitate nu vrea sa o dezvaluie -, care s-a declarat interesat de preluarea integrala a afacerilor sale, reunite sub umbrela grupului agricol Racova.
Aceasta pentru ca incheierea tranzactiei ar fi insemnat automat intrarea lui Adrian Porumboiu in topul “Forbes” al miliardarilor lumii. Discutiile dintre cei doi s-au oprit insa – povesteste Porumboiu pentru MONEY EXPRESS – in momentul in care cifrele au fost puse pe masa. “Cand a vazut (potentialul cumparator – n.r.) despre ce este vorba a spus «dom’ne, n-am atatia bani pentru ce ai dumneata aici»”. In cazul de fata, “atatia bani” inseamna aproximativ un miliard de euro, suma la care actionarul majoritar al grupului Racova isi autoevalueaza intregul business. “O asemenea evaluare intr-un domeniu delicat ca agricultura trebuie validat de piata. Pana atunci (autoevaluarea lui Porumboiu – n.r.) e doar un exercitiu teoretic”, considera Doru Lionachescu, partener principal la casa de investitii Capital Partners – recent preluata in proportie de 51% de Piraeus Bank.

O CHESTIUNE DE POTENTIAL. Adrian Porumboiu nu a fost la prima discutie cu un potential cumparator. In anii trecuti a primit cateva oferte de la multinationalele din industria alimentara pentru preluarea unor parti a business-ului sau – “doar pe segmente de activitate”, dupa cum spune el. Nu a vrut nici atunci sa vanda, insa din cu totul alte motive: “E ca si cum as avea o masina si i-as vinde o roata sau volanul”, explica omul de afaceri intr-un interviu publicat de MONEY EXPRESS in primavara anului trecut. Concret, se referea atunci la dificultatea de a sparge un business integrat, asa cum tinde sa devina Racova – Porumboiu are zece companii cu activitati de baza in agricultura (administreaza 50.000 de hectare de teren, din care circa 20% este suprafata proprie), zootehnie, morarit si panificatie, productie de ulei si procesarea laptelui. Ultima oferta de cumparare a fost insa pentru intreaga masinarie.
De ce a venit prima oferta de preluare integrala a grupului Racova tocmai/abia acum? Porumboiu nu are nici un dubiu in privinta raspunsului: declansarea crizei produselor alimentare la nivel mondial a pus intr-o noua lumina business-ul agricol. Altfel spus, investitorii au realizat ca potentialul acestei afaceri este mult mai mare decat isi puteau imagina in anii anteriori crizei. Iar din cate spune Porumboiu, criza este abia la inceput. “Efectul (crizei – n.r.) va fi mult mai mare decat la criza petrolului, pentru ca omul trebuie sa manance. Intr-o criza a petrolului, omul nu mai merge cu masina, dar de mancat trebuie sa manance, nu se poate altfel”, adauga presedintele gupului Racova.

“URAGANUL”. Daca Porumboiu crede ca momentul de varf al crizei produselor alimentare va fi atins in urmatorii doi-trei ani – “va fi un uragan”, spune el, omul de afaceri craiovean Mihai Anghel – actionarul majoritar al Cerealcom Dolj, unul dintre marii cultivatori de grau – e de parere ca acesta nu poate fi anticipat cu precizie. Nu neaga insa existenta unei crize alimentare si spune ca “nu este un lucru normal sa iei de la hrana si sa duci la energie”, referindu-se la reorientarea producatorilor agricoli catre culturi destinate productiei de biocombustibili, in detrimentul celor pentru hrana.
Pentru grupul Racova, insa, “uraganul” despre care vorbeste Adrian Porumboiu va aduce o accelerare a ritmului de crestere – grupul vinde deja grau pe pietele internationale – prin intermediul a doua companii din SUA -, unde preturile sunt mai mari decat cele de la nivel local. Daca pana acum cifra de afaceri a grupului a avut cresteri medii de 5-10% (asta daca excludem extinderea), peste doi-trei ani businessul lui Porumboiu ar putea exploda. “Tinand cont ca pana atunci investitiile vor fi finalizate, se vor culege roadele unei activitati altfel decat 5-10%”, spune e,l fara sa precizeze insa ritmul de crestere la care se asteapta din 2010-2011.

www.moneyexpress.ro

6 Comments

  1. buna seara, este posibil sa intru in posesia unui numar de telefon al D-lui Porumboiu? Am nevoie urgent, multumesc anticipat

  2. si o adresa de e-mail ar fi foarte folositoare, dar nu pot sa gasesc nici un fel de date de contact despre dumnealui. Inca o data, multumesc anticipat

  3. si eu as vrea un numar de contact al D-lui Porumboiu as vrea sa ma lansez in afaceri in agricultura si as vrea o parere

  4. Salut.
    as vrea si eu numarul lui Antonio Banderas. As vrea sa ma apuc sa joc in filme si as vrea sa aud parerea lui despre acest lucru.
    mersi

  5. buna ziua. sunt din galati doresc f mult sa iau legatura cu d-nul Porumboiu daca se poate sau cu consilierul dumnealui Porumboiu va multumesc

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *