Sanatate

5 leacuri babesti impotriva racelii de toamna

Ca orice alt anotimp, si toamna are avantajele si dezavantajele ei. Printre reprezentantii de vaza ai ultimei categorii se inscrie si clasica raceala sezoniera, cunoscuta si sub denumirea de gripa.

Ceea ce este mai putin cunoscut publicului larg este ca de fapt, cele doua, raceala si gripa sunt doua afectiuni diferite. Asadar, raceala este o afectiune a tractului respirtator superior, cauzata de un virus. Simptomele generale sunt: secretii nazale abundente, dureri de gat, tuse si febra. Gripa presupune aceleasi simptome de mai sus, insa afectiunea este produsa de un alt virus, iar febra poate fi mai mare.

Raceala carcateristica acestei perioade a anului este cea de tip cald. Apare cu precadere la inceputul toamnei si al primaverii si simptomele ei sunt: febra, transpiratie, dureri sau mancarime in gat, gura si nasul uscate, tuse, mucus galbui si gros sau curgerea nasului.

Daca simtiti ca o raceala va da tarcoale, dar nu doriti sa apelati la clasicele: aspirina, fervex, paracetamol, iata cinci leacuri babesti, sau tratamente naturiste in limbajul specializat, care au toate sansele sa va ajute:

1. Usturoiul

Usturoiul este unul dintre leacurile naturale ale gripei cu cea mai lunga traditie. Si pe buna dreptate, usturoiul este un antiseptic intestinal, pulmonar, tonic si cardiotonic. Regleaza tensiunea arteriala si activitatea inimii. Usturoiul previne cancerul intestinal, fiindca impiedica acumularea de putrefactii intestinali care pot rezulta in produsi cancerigeni.

Pentru a combate raceala in stadiul incipient, luati 5-6 catei de usturoi, zdrobiti-i si amestecati-i cu 10 lingurite de miere. Se mananca o lingurita din acest preparat la fiecare jumatate de ora.

Pentru a preveni raceala, se recomanda sa mestecati cate o jumatate de catel de usturoi dimineata, la pranz si seara.

2. Baia fierbinte

Nu numai ca este extrem de relaxanta, dar o baie relaxanta este si un ajutor la indemana cand aveti deja cateva simptome ale racelii: frisoane usoare, dureri de gat si secretii nazale. O astfel de baie are efect antigripal, scazand rezistenta microbilor.

Stati timp de 30 – 45 de minute in cada umpluta cu apa fierbinte, apoi masati-va corpul cu o crema hidratanta si stati in pat la caldura timp de inca 30 de minute, minim.

3. Frectiile

O varianta mai puternica a clasicului masaj, frectiile sunt cunoscute pentru efectele benefice pe care le au in lupta cu raceala, fiind binevenite pentru combaterea starii generale de oboseala si a durerilor musculare asociate acestei afectiuni.

Spirtul si carmolul erau pana nu demult primele optiuni in ceea ce priveste frectiile anti-raceala. Astazi insa, comertul este plin de produse pe baza de ingrediente naturale, avand concentratii calculate in functie de nevoie.

Principalele efecte ale unei frectii sunt: intensificarea circulatiei sangvine, relaxarea muschilor. Substantele care contin si diferite uleiuri si esente: scortisoara, cimbru. pin, etc. pot stimula respiratia si ajuta la decongestionarea cailor respiratorii.

4. Supa de pui

Un alt remediu clasic de care sigur va amintiti din copilarie este supa de pui, leac sigur folosit de mame pentru a combate suparatoarea raceala.

Supa se consuma cat mai calda, si de asemenea, este recomandat ca ea sa contina multe legume si verdeturi: patrunjel si marar. Acestea constituie un adevarat antibiotic natural si ajuta la eliberarea cailor respiratorii superioare.

5. Sirop de ridichii

Se ia o ridiche neagra de marime medie spre mare, se taie 1/3 din ea si in interior se scobeste o gaura. In aceasta se pune 1-2 linguri de zahar sau miere si se lasa cateva ore.

Siropul rezultat se bea, cate 1-2 linguri de 3 ori pe zi. Pe langa faptul ca siropul de ridiche este foarte dulce si gustos, el diminueaza senzatia suparatoare a gatului inflamat.

Acestea fiind zise, nu imi mai ramane decat sa va doresc ca raceala sa va ocoleasca in acest sezon, sau macar sa va paraseasca cat mai repede si cu cat mai putine efecte negative.

Andreea – Ina Gartoi
www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *