Sanatate

16 reguli pentru sanatatea femeilor

Conform experţilor medicali, există 16 reguli de bază pe care orice femeie trebuie să le urmeze pentru a fi sănătoasă, notează Pravda.

1. Igiena este fără îndoială extrem de importantă şi poate preveni apariţia unor numeroase boli şi infecţii. Însă, curăţenia excesivă nu este un modalitate extraordinară de a avea o stare bună de sănătate. Studiul condus de un grup de medici britanici a evidenţiat că femeile care folosesc agenţi antibacterieni speciali în locul săpunului obişnuit sînt mai vulnerabile la infecţii, deoarece antisepticele puternice distrug echilibrul bacterian al organismului. În acest mod, bacteriile utile sînt ucise, în timp ce patogenii puternici supravieţuiesc şi încep să se înmulţească.

2. Contraceptivele orale nu reprezintă doar cel mai bun mod de a preveni o sarcină nedorită, ci pot contribui şi la întărirea organismului feminin. Aceste pilule micşorează riscul de apariţie a cancerului ovarian cu aproximativ 20 la sută, timp de 30 ani de la începerea tratamentului.

3. Ceaiul negru este mai sănătos decît cel verde, pentru că protejează cavitatea bucală de contaminarea cu bacterii. În schimb, ceaiul verde poate conduce la apariţia de carii dentare, precum şi la formarea de mici cheaguri în vasele sangvine.

4. Cola dietetică nu este deloc sănătoasă, deoarece conţine printre altele potenţiatorul de aromă numit acid fosforic (E338), care determină eliminarea din organism a calciului. Consumul de astfel de băuturi poate provoca grave afecţiuni stomatologice şi ale oaselor.

5. Unele persoane susţin că o cantitate mică de alcool consumată zilnic este benefică sănătăţii, însă oncologii nu sînt de aceeaşi părere. Chiar şi o singură picătură de alcool poate spori riscul de apariţie a oricărui tip de cancer, vinul roşu fiind responsabil de dezvoltarea celui la sîn.

6. Acidul folic este una dintre cele şase substanţe esenţiale pentru o femeie. Cantitatea insuficientă de acid folic pe durata sarcinii poate conduce la aducerea pe lume a unor copii cu malformaţii. În schimb, dacă se regăseşte într‑o valoare suficient de mare, acidul folic previne degenerarea retinei asociată cu înaintarea în vîrstă, aceasta fiind cea mai frecventă cauză a orbirii în rîndul bătrînilor.

7. În urma unui studiu efectuat de curînd pe un eşantion format din circa un milion de femei din Marea Britanie, indicele de masă corporală (IMC) ideal este de 24. IMC se calculează împărţind greutatea măsurată în kilograme la dublul înălţimii, de exemplu: 70 kg / 1,7 m x 1,7 m = 24,2. Femeile care înregistrează un IMC mai mic decît 18,5 riscă să aibă dificultăţi în a rămîne însărcinate şi sînt totodată mai predispuse la osteoporoză.

8. Tratamentul hormonal, întreprins adesea după instalarea menopauzei, trebuie realizat cu foarte mare atenţie. Combinarea unor hormoni vă poate distruge sănătatea în cazul în care cantităţile nu sînt cele recomandate de medic. De exemplu, estrogenul administrat simultan cu progesteronul poate stimula apariţia cancerului la sîn, dar şi a celui ovarian.

9. Fumatul nu este absolut deloc recomandat. Femeile care fumează înregistrează un risc dublu de a dezvolta tumori maligne în regiunea cervicală.

10. Sindromul ovarelor polichistice şi alte afecţiuni care împiedică ovulaţia sînt considerate cele mai frecvente cauze ale infertilităţii feminine. Tratamentul pe bază de vitamina D ajută la prevenirea acestor probleme, iar principala sursă de obţinere a sa o reprezintă lumina solară. Nu este nevoie să staţi prea mult la soare dacă vă este teamă de cancerul de piele, ci puteţi alege să vă plimbaţi cel puţin 20 de minute în timpul zilei.

11. În cazul în care hotărîţi să faceţi plajă, gîndiţi‑vă ce medicamente aţi luat de curînd, pentru că unele substanţe măresc sensibilitatea pielii, făcîndu‑vă mai vulnerabile la arsuri sau chiar cancer de piele. Printre substanţele care măresc acest risc se numără antibioticele, medicamentele pentru micşorarea presiunii sangvine, cele pentru reducerea colesterolului, remediile antiseptice (inclusiv ibuprofenul) şi cremele antiacneice.

12. Una din patru femei aflate la vîrsta mijlocie suferă de depresie şi de alte dereglări emoţionale. Una dintre cauzele care conduc la apariţia acestor afecţiuni este prezenţa în organism într‑o cantitate insuficientă a triptofanului, un aminoacid care poate fi obţinut exclusiv din alimentaţie, în special din carne de curcan, brînză dulce de vacă, prune şi banane.

13. Este recomandat ca o femeie să dea naştere unui copil înainte de a împlini 30 de ani, deoarece în acest mod se reduce riscul de apariţie a cancerului la sîn. De asemenea, mamele care îşi alăptează copiii sînt cu 50 la sută mai puţin predispuse la inflamaţii ale articulaţiilor.

14. Exerciţiile fizice regulate, inclusiv ridicatul greutăţilor, întăresc muşchii trunchiului, previn apariţia durerilor de spate şi vă ajută să vă menţineţi într‑o formă de invidiat.

15. Abdomenul umflat poate fi un simptom al cancerului ovarian, din acest motiv nu trebuie tratat cu indiferenţă. În plus, disconfortul permanent în regiunea stomacului poate indica instalarea sindromului intestinului iritabil, el putînd fi însoţit de dureri acute şi de balonări. Uneori este necesară o intervenţie chirurgicală pentru a elimina această problemă.

16. Sexul practicat în mod regulat poate întineri o femeie: 200 de orgasme pe an o pot face să arate cu şase ani mai tînără. Sexul este un mod natural de a întări sistemul imunitar.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *