LifeStyle

Viata in cuplu:Barometru de Opinie Publica, mai 2007

Iubirea este considerata cea mai importanta conditie a succesului într-o casnicie, urmata de conditiile bune de locuit si de sprijin reciproc, încredere si fidelitate. În schimb, copiilor li se atribuie o importanta scazuta pentru o casnicie fericita.
Concluziile sunt desprinse din Barometrul de Opinie Publica, editia mai 2007: Viata în cuplu, lansat astazi, 24 iulie 2007, de Fundatia Soros România.

Aproape doua treimi (62%) dintre români au o relatie pe termen lung, pe care cei mai multi (56%) au oficializat-o prin casatorie, ceilalti (6%) preferând traiul în comun fara acte. Doar 78% dintre toate cuplurile locuiesc singure într-o gospodarie, celelalte împartind spatiul cu parintii sau cu alte rude. Procentul cuplurilor care nu au o casa a lor creste la 61% pentru perechile în care respondentul are sub 25 de ani, respectiv la 34% pentru cele în care cel intervievat se afla în grupa de vârsta 25-34 de ani.

Românii petrec în medie 25 de ore saptamânal cu muncile casnice, ceea ce reprezinta o medie de peste 3 ore pe zi. Asa cum era de asteptat, având în vedere distributia sarcinilor casnice pe sexe, femeile petrec în gospodarie si pentru îngrijirea copiilor un numar considerabil mai mare de ore comparativ cu barbatii (o data si jumatate).
Familia moderna, egalitara, este preferata de majoritatea subiectilor, mai mult de jumatate dintre persoanele investigate declarând ca nu conteaza cine conduce în familie, barbatul sau femeia. Totusi, cei care considera ca barbatul ar trebui sa conduca reprezinta un procent destul de ridicat (41%).

Casatorie fericita si motive de divort

Cea mai importanta cauza a aparitiei problemelor în casnicie este reprezentata de lipsurile materiale(70%) sau lipsa de bani(42%), urmata de sarcinile gospodaresti(42%) si comportamentul copiilor(20%). Bautura este considerata un motiv de cearta de o proportie semnificativa a populatiei(10%), afectând într-o mai mare masura pe femei decât pe barbatii.

Desi cel mai important lucru într-o casatorie este iubirea, absenta ei nu reprezinta cel mai important motiv ca cei doi sa se desparta. Divortul este acceptat în situatii mai degraba extreme – în principal violenta si alcoolism, în secundar infidelitate si încetarea iubirii între cei doi.

Viata sexuala

Datele Barometrului de Opinie Publica arata diferente foarte mari între barbati si femei în ceea ce priveste relatiile sexuale în afara casatoriei. Astfel, doar 38% dintre femei spun au avut relatii sexuale înainte de casatorie, în vreme ce procentul este de 76% în cazul barbatilor.

85% din adultii pâna în 45 de ani îsi doresc maximum doi copii, ceea ce înseamna ca – spun cercetatorii – populatia României va continua sa se afle în declin demografic. Momentul oportun pentru aparitia primului copil este legat, pentru cei mai multi respondenti, de cel al casatoriei, dar si de maturitatea sociala (asumarea responsabilitatilor).

Trei sferturi dintre respondenti considera ca atunci când nu doresc sa aiba copii, oamenii trebuie sa recurga la metode contraceptive, numai 6% considerând fireasca abstinenta. Principala motivatie a controlului nasterilor este considerata a fi, pentru 75% din respondenti, de natura materiala. 20% dintre respondenti nu cunosc nici o metoda de prevenire a sarcinii, dar trei sferturi dintre acestia au peste 45 de ani, ceea ce înseamna ca informatia este larg raspândita în rândul persoanelor tinere.
BOP indica o relativ larga acceptare a ideii de educatie a minorilor în legatura cu metodele anticonceptionale în scoala si familie. În schimb, vânzarea de anticonceptionale minorilor (si, implicit, utilizarea de catre acestia) ramâne mai degraba în zona inacceptabilului.
50% dintre femeile intervievate recunosc ca au recurs la avortul voluntar. Dintre acestea, 28% declara ca au facut un singur avort, 32% – doua, 26% – între trei si cinci, 12% – mai mult de cinci.

Homosexualitatea este în continuare puternic respinsa de societatea româneasca. La întrebarea „Credeti ca homosexualii trebuie acceptati ca orice alta persoana” 52% dintre respondenti raspund negativ si numai 34% pozitiv (restul de 15% refuza sa raspunda). Intoleranta legata de homosexualitate este practic ridicata în aproape toate mediile sociale, chiar daca tinerii, cei din mediul urban si cei cu studii mai multe sunt mai toleranti.
77% dintre români s-ar simti deranjati daca o persoana de acelasi sex le-ar face avansuri, doua treimi ar avea aceeasi reactie daca ar vedea doua persoane de acelasi sex sarutându-se pe strada, indiferent daca este vorba de barbati sau femei. De asemenea, mai mult de jumatate ar fi destul de mult sau foarte mult deranjati sa afle ca o persoana apropiata sau medicul de familie este homosexual si 45% nu s-ar simti confortabil sa stie ca un coleg de serviciu are o alta orientare sexuala. Totusi, 9% dintre respondenti recunosc faptul ca s-au simtit atrasi cel putin o data de persoane de acelasi sex.

Ancheta de teren a fost realizata în perioada 21 mai – 4 iunie 2007, pe un esantion de 1999 persoane de 18 ani si peste, reprezentativ pentru populatia adulta neinstitutionalizata a României. Marja de eroare este de ± 2,3%, pentru un nivel de încredere de 95%.
Echipa care a proiectat instrumentele metodologice (esantionul, chestionarul) si a realizat raportul este alcatuita din: Gabriel Badescu, Mircea Kivu, Raluca Popescu, Cosima Rughinis, Dumitru Sandu, Ovidiu Voicu (manager de proiect).
Culegerea si introducerea datelor a fost asigurata de The Gallup Organization România. Controlul culegerii datelor a fost coordonat de AB Research Group.
Textul raportului este disponibil gratuit în format electronic pe pagina de Internet a Fundatiei Soros, la adresa www.soros.ro.

Pentru mai multe informatii, va invitam sa luati legatura cu Mirela Rus, manager de comunicare al Fundatiei Soros România, tel. 0723.532.030, mrus@soros.ro.

 

Sursa: www.spuneda.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *