Stiri

Venitul minim garantat s-a modificat

Executivul a aprobat în şedinţa de miercuri, 27 mai 2009, proiectul de ordonanţă de urgenţă pentru modificarea Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare. Potrivit noului act normativ, nivelul lunar al venitului minim garantat se va majora cu 15%, începând cu drepturile aferente lunii iulie 2009, iar fondurile necesare pentru plata acestuia vor fi suportate din bugetele locale, integral din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat.  

Astfel, nivelul lunar al venitului minim garantat va fi de 125 lei pentru o persoană singură, de 225 lei pentru familiile formate din două persoane, de 313 lei pentru familiile formate din trei persoane, de 390 lei pentru familiile formate din patru persoane şi de 462 lei pentru familiile formate din cinci persoane. Statul va mai asigura câte 31 lei pentru fiecare altă persoană care face parte din familie, peste numărul de cinci persoane.

De asemenea, dacă din calcul rezultă un ajutor social mai mic de 10 lei, se acordă 10 lei.

Nivelul venitului minim garantat se indexează anual prin hotărâre a Guvernului, în raport cu evoluţia preţurilor de consum.

Măsura aprobării proiectului de ordonanţă de urgenţă se înscrie în contextul acordului de împrumut cu Banca Mondială,  potrivit căruia România trebuie să respecte anumite condiții care să asigure o mai bună protecție a categoriilor defavorizate ale populației în perioada de criză economică.

Potrivit legislației în vigoare, măsura cea mai vizibilă de reducere a impactului negativ al crizei economice este aceea de acordare a ajutorului social pentru asigurarea venitului minim garantat, reglementat de Legea nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare.a

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *