LifeStyle

Ungaria a deschis piaţa muncii pentru românii cu meserii calificate

De la 1 ianuarie 2008 cetăţenii români se pot angaja liber în Ungaria în meseriile calificate, potrivit dispoziţiilor Hotărârii Guvernului ungar nr. 355/2007 privind angajarea în muncă a persoanelor care circulă liber în spaţiul comunitar.

      În situaţia în care angajarea se face pe meserii calificate, Hotararea Guvernului ungar liberalizează angajarea în muncă pe teritoriul Republicii Ungare pentru orice cetăţean al statelor aparţinând Spaţiului Economic European (SEE), indiferent dacă statul respectiv a deschis sau nu piaţa sa de muncă pentru cetăţenii ungari.

      În situaţia în care angajarea se face pe meserii necalificate, angajarea în muncă a cetăţenilor  statelor SEE, care nu şi-au deschis piaţa muncii pentru cetăţenii ungari, se face pe bază de permis de muncă.

      Cetăţenii români, care la data de 01.01.2007 sau în perioada de după aceasta au avut un raport de muncă legală neîntrerupt de 12 luni, nu au nevoie de prelungirea permisului de muncă.

      Subliniem faptul că românii cu meserii necalificate au nevoie de permis de muncă în continuare.

Pentru informaţii suplimentare privind mobilitatea lucrătorilor români în spaţiul Uniunii Europene vă rugăm să contactaţi Direcţia Management şi Mobilitatea Forţei de Muncă,  tel 021- 312.86.88.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *