Sanatate

Un simplu test de sânge ar putea detecta cancerul pulmonar în fază incipientă

Un simplu test de sânge ar putea permite detectarea cancerului pulmonar în stadiu incipient cu o exactitate fără precedent, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, prezentat la o conferinţă medicală care a avut loc la Toronto şi preluat de AFP.

Testul se bazează mai mult pe semnăturile genetice ale cancerului în celulele globulelor albe ale pacientului şi mai puţin pe markerii chimici din sânge ai tumorii, a explicat doctorul Anil Vachani, de la Universitatea din Pennsylvania, estul Statelor Unite, coordonator al studiului.

“Am descoperit că acest tip de gene prezente în celulele (sistemului imunitar, n.r.) pot indica prezenÅ£a sau absenÅ£a cancerului”, a adăugat aceasta.

Pentru a verifica fiabilitatea testului, cercetătorii au recrutat 44 de pacienţi cu cancer pulmonar, aflaţi în unul dintre cele trei stadii ale bolii, şi 52 de persoane sănătoase. Cercetătorii au luat în calcul factori precum vârsta, sexul, rasa, dependenţa de fumat.

Cercetătorii au utilizat apoi mai multe caracteristice genetice pentru a determina cele mai bune ţinte pentru detectarea prezenţei cancerului pulmonar.

Autorii studiului au identificat 15 gene care pot indica prezenţa unui cancer în stadiu incipient în 87% din cazuri.

Spre deosebire de acest nou test, “examenele efectuate cu un scaner permit detectarea nodulilor canceroÅŸi în doar 20 – 60% din cazuri”, a subliniat Anil Vachani.

Doctorul a mai indicat că nivelul ridicat de rezultate pozitive false ce se pot obţine în urma testelor actuale obligă adesea pacientul să se supună unei serii mari de analize medicale neplăcute, precum biopsiile.

“Dacă acest test sangvin ar putea fi perfecÅ£ionat pentru a fi utilizat la scară mare, ar putea permite evitarea tuturor acestor contra-teste”, a spus Vachani, care a prezentat acest studiu marÅ£i, la o conferinţă medicală ce a avut loc la Toronto, Canada.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *