LifeStyle

Trei sate. Fotografii de Jean Cuisenier

Unu-i maramuresean, unu-i bucovinean si unu-i oltean… Trei sate (Sirbi din Maramures, Sucevita din Bucovina si Dobrita din Oltenia) in care marele etnolog francez Jean Cuisenier a intreprins cercetari, se aduna intr-unul singur in expozitia de fotografie propusa de Muzeul Taranului Roman intre 16 si 29 noiembrie 2007. Va invitam sa faceti primii pasi pe ulitele acestui sat imaginar alaturi de Jean Cuisenier, la vernisajul expozitiei, vineri, 16 noiembrie, la ora 17, in sala Irina Nicolau.Jean Cuisenier a cercetat satul romanesc incepand din 1969. In momentul in care folclorul si traditile populare devenisera instrument de propaganda pentru puterea comunista, etnologul francez a incercat sa patrunda dincolo de manifestarile festiviste ce se organizau in cinstea oaspetelui strain. Intrerupte intre 1979 si 1989, cercetarile au fost reluate in anii 90 cu sprijinul Muzeului Taranului Roman. Aceleasi trei sate: Sirbi din Maramures, Sucevita din Bucovina si Dobrita din Oltenia.
Ce a ramas la fel cand totul in jur s-a schimbat?
Dintre multiplele forme pe care le poate lua investigatia etnologica, am ales de data aceasta fotografia. Fotografiile de teren ale lui Jean Cuisenier ne dezvaluie satul romanesc prin obiectivul unui strain apropiat:
Ce inseamna pentru maramureseni tunsul oilor?
Cum se contruieste o casa in Bucovina?
Cum se face o pomana in Oltenia?

Intrarea este liberă.
Program de vizitare: de marti până duminică între orele 10:00 si 18:00.

PuteÅ£i afla cîte ceva despre ţăranul român ÅŸi lumea lui venind la Muzeul Ţăranului Român – Muzeu NaÅ£ional de Arte ÅŸi TradiÅ£ii. Cu o istorie de aproape un secol, clădirea de cărămidă roÅŸie de pe Åžoseaua Kiseleff, nr.3, adăposteÅŸte peste 90 000 de obiecte ţărăneÅŸti: icoane, troiÅ£e, cruci, ceramică, Å£esături, costume, podoabe… O parte din aceste obiecte sunt prezentate în expoziÅ£ii cu pronunÅ£at caracter antropologic. Re-descoperim o lume uitată, îi arătăm frumuseÅ£ea, simplitatea, puterea….într-o formulă muzeografică modernă ÅŸi originală pentru care, în 1996, Muzeul Ţăranului a primit premiul “Muzeul European al Anului”.

www.muzeultaranuluiroman.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *