Sanatate

Tratament împotriva alergiei la arahide, în cinci ani

O formă de imunoterapie care ar putea vindeca alergia la arahide ar putea fi lansată pe piaţă în cinci ani, în timp ce boala este întâlnită din ce în ce mai frecvent în rândul oamenilor, potrivit unui studiu american publicat în revista Lancet şi preluat de Reuters.

Alergiile la alune apar de obicei în primii trei ani de viaţă.

Există mai multe tipuri de alergii alimentare, dar cea provocată de consumul de arahide include simptomele cele mai grave: prurit, roşeaţă şi tumefiere a feţei, respiraţie dificilă şi sufocare. Reacţia cea mai severă este şocul anafilactic, ce poate fi fatal. Alergia poate fi declanşată şi în urma unui consum infim de arahide.

Mulţi copii reuşesc să se vindece de multe alergii alimentare, precum cea la lapte sau ouă, însă doar 20% dintre cazuri reuşesc să se vindece de alergia la arahide.

Doctorul Wesley Burks, expert alergolog la Universitatea Duke, din Durham, Carolina de Nord, spune că a apărut o soluţie: „Cred că un anumit tip de imunoterapie va fi disponibilă în aproximativ cinci ani. Şi motivul pentru care spun asta este pentru că se fac mai multe tipuri de studii asupra acestui subiect”.

În mod ideal, o asemenea terapie ar schimba răspunsul imunitar al bolnavului acesta devenind non-alergic, a spus Burks.

Arahide non-alergenice.

Acesta a spus că o posibilă abordare ar fi utilizarea ca imunoterapie a modificării proteinelor din arahide. Există şi alte abordări promiţătoare, inclusiv utilizarea plantelor medicinale chinezeşti.

Ingineria genetică ar putea produce, de asemenea, arahide non-alergenice.

Profesorul a indicat că alergiile la arahide afectează 1% din copii cu vârste sub cinci ani şi că în ultimii 15 ani, din ce în ce mai mulţi copii au fost diagnosticaţi cu această boală.

Un studiu realizat în SUA a scos la iveală faptul că numărul copiilor cu alergii la arahide s-a dublat în rândul copiilor mici, de la 0,4%, în 1997, la 0,8%, în 2002.

Nu se ştie de ce boala a devenit mai comună, spune profesorul. Una dintre teorii spune că, din cauza igienei excesive, copiii sunt mai puţin expuşi la agenţii infecţioşi în prima perioadă a vieţii şi, implicit, mai vulnerabili la alergii.

O altă teorie spune că femeile care consumă arahide în timpul sarcinii prezintă mai multe probabilităţi să aibă un copil alergic.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *