LifeStyle

Teste nationale la limba romana


La limba romana a fost extrasa varianta cu numarul 11

 

Absolventii de gimnaziu au inceput, luni dimineata, sesiunea Testelor nationale, cu proba scrisa la limba si literatura romana. La ora 9:00, a fost extrasa varianta cu numarul 11, dintre cele o suta de variante de examinare.

Site-ul Ministerul Educatiei a fost blocat imediat dupa anuntarea variantei de subiecte, din cauza ca au fost prea multe accesari simultane. Se putea intra, insa destul de greu, pe siteul dedicat special examenului.

Peste 228.000 de elevi s-au inscris la sesiunea din acest an a testelor nationale.

Doua ore pentru rezolvarea testului

Din momentul extragerii variantei niciun elev nu mai poate intra in sali. Dupa distribuirea subiectelor, candidatii au la dispozitie doua ore pentru efectuarea acestora. Niciun elev nu poate parasi sala, decat daca preda lucrarea scrisa si semneaza pentru predarea acesteia. Candidatii pot parasi centrul de testare cel mai devreme dupa o ora de la distribuirea subiectelor in sali.

Daca un candidat se simte rau si solicita parasirea temporara a salii, va fi insotit de catre unul dintre cadrele didactice care supravegheaza, pana la inapoierea in sala de testare.

Pentru fiecare sala in care se desfasoara probe scrise sunt repartizate cate doua cadre didactice de alta specialitate decat cea la care se sustine proba si din alta unitate de invatamant decat cea din care provin candidatii.

Se va avea in vedere ca in aceeasi sala sa nu fie asistenti pana la gradul II de rudenie, sa nu ramana aceleasi formatii de asistenta in zile diferite si nici aceiasi asistenti pentru aceleasi sali, la probe diferite.

Asistentul care are asupra sa alte materiale decat cele permise in sala de examen (telefon mobil, orice mijloace electronice de calcul sau de comunicare, precum si ziare, reviste, carti) va primi un plic/ o punga in care sa introduca toate materialele impreuna cu un biletel/ eticheta pe care isi noteaza numele si va fi condos de catre un membru al echipei de control spre sala de depozitare a obiectelor personale.

Elevii surprinsi avand asupra lor materiale care ar putea fi folosite pentru copiat sau mijloace de comunicare cu exteriorul, cei surprinsi copiind in timpul desfasurarii testelor nationale sau comitand alte fraude menite sa le favorizeze rezolvarea subiectelor, sunt eliminati de la testele nationale din anul respectiv. Tentativa de frauda se pedepseste in acelasi mod.

Testele nationale se organizeaza anual, intr-o singura sesiune, in vederea stabilirii selectiei si repartizarii absolventilor clasei a VIII-a in clasa a IX-a a ciclului inferior al liceului sau a scolii de arte si meserii. Pentru sustinerea acestora, in acest s-au inscris 228.429 elevi (dintre care 12.299 vor sustine proba de limba materna), repartizati in 970 centre de examen. Lucrarile acestora vor fi corectate in 192 centre de evaluare.

Elevilor care promoveaza Testele nationale li se elibereaza un certificat care sa ateste acest lucru. Celor care nu promoveaza li se elibereaza, la cerere, copie dupa foaia matricola. In caz de nepromovare a Testelor nationale, absolventii clasei a VIII-a pot fi repartizati in clasa a IX-a, la scoala de arte si meserii.

UPDATE Site-ul Ministerul Educatiei a fost blocat imediat dupa anuntarea variantei de subiecte, din cauza ca au fost prea multe accesari simultane.

HotNews.ro, C.N.A., L.A., 18 iun 2007

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *