LifeStyle

Teleportarea din "Star Trek", mai aproape de realitate

O echipă de cercetători austrieci a stabilit un nou record în transmiterea de informaţii utilizând tehnologia teleportării cuantice, potrivit unui studiu publicat în revista ştiinţifică Nature, transmite AFP.
Profesorul Ursula Gerber şi colegii săi de la Universitatea din Viena au reuşit să teleporteze date între insulele Canare La Palma şi Tenerife pe o distanţă de 144 de kilometri, de 10 ori mai mare decât recordul precedent de 13 kilometri stabilit pentru o transmisie de date de acest tip.
Experimentul este, potrivit cercetătorilor, “o etapă esenÅ£ială pentru viitoarele forme de comunicaÅ£ie cuantică prin intermediul sateliÅ£ilor” ÅŸi “prezintă un mare interes” pentru criptografie ÅŸi teleportarea cuantică.
Experimentul a fost posibil datorită unor proprietăţi ale materiei la scară microscopică, cea a fizicii cuantice: există particule care formează un tip de perechi inseparabile, indiferent de distanţa la care se găsesc una faţă de cealaltă, astfel încât o anumită proprietate, precum energia sau impulsul, se conservă. Orice acţiune exercitată asupra uneia dintre particule are efect imediat asupra celeilalte, comunicarea dintre ele realizându-se instantaneu.
Albert Einstein s-a îndoit de existenÅ£a acestui fenomen, pe care l-a numit “acÅ£iune supranaturală la distanţă”, fiind de părere, ca ÅŸi alÅ£i doi astrofizicieni, că legăturile dintre particule sunt asigurate de niÅŸte entităţi ascunse. ArgumentaÅ£ia lor, publicată în 1935, este cunoscută sub numele de “paradoxul EPR” (Einstein, Podolsky, Rosen).
În 1982, fizicianul francez Alain Aspect şi echipa sa de la Universitatea din Orsay, situată în apropiere de Paris, au reuşit primii să demonstreze că Einstein nu avea dreptatre.
Experimentul realizat de echipa de cercetători coordonată de Gerber a implicat teleportarea informaÅ£iilor cu ajutorul fotonilor (particule elementare de lumină) conectaÅ£i în perechi datorită polarizării lor. Perechile de fotoni cu această proprietate cuantică au fost generaÅ£i de la Roque de los Muchachos, de pe insula La Palma. Câte un foton din fiecare pereche a fost conservat pentru comparaÅ£ie la La Palma, în timp ce “geamănul său” a fost trimis singur prin atmosferă la o oglindă a unui telescop de la staÅ£ia OGS (Optical Ground Station) a AgenÅ£iei spaÅ£iale europene, de pe insula Tenerife.
Cercetătorii au reuşit să transmită date deşi fotonii lor au fost în contact cu moleculele aerului pe o distanţă de 144 de kilometri. Experimentul a permis generarea unei chei criptografice cuantice între La Palma şi Tenerife, în cadrul unei transmisii fără fir.
InteracÅ£iunea instantanee între două particule conectate serveÅŸte ca bază pentru criptografia cuantică: orice încercare de a intercepta un mesaj acompaniat de o particulă conectată la o alta este dezvăluit de “geamăna” acesteia.

www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *