LifeStyle

Shri Mataji implineste 85 de an

Dhri MatajiLa 21 martie 2008 Shri Mataji Nirmala Devi, fondatoarea Sahaja Yoga, recunoscuta drept una dintre cele mai marcante personalitati spirituale ale tuturor timpurilor, implineste 85 de ani. Intr-o lume aflata in cautarea de noi solutii pentru problemele umanitatii, in incercarea de a aprofunda sensul vietii, Shri Mataji Nirmala Devi, apreciata drept „Mesager al pacii” de catre Ayatolahul Mehdi Rouhani al comunitatii musulmane siite din Europa si drept „Avatar al timpurilor moderne” de catre Claes Nobel (nepotul lui Alfred Nobel si presedinte al United Earth), propune o cale spre edificarea unei societati echilibrate si armonioase, in care transformarea si pacea se realizeaza mai intai in interiorul fiecarui individ. „Descoperirea lui Shri Mataji aduce o reala speranta umanitatii.”
„Trebuie sa recunoastem deschis ca nu exista pace nici inauntrul fiintelor umane, nici in afara lor. Cei saraci si cei bogati sunt deopotriva nefericiti. Peste tot oamenii cauta o iesire, fara sa o gaseasca. Adevarata solutie nu se afla in afara fiintelor umane, ci in interiorul acestora.
Vindecarea autentica si de durata a maladiilor prezentului se poate obtine numai prin transformarea interioara si colectiva a oamenilor. Acest lucru nu mai constituie o imposibilitate. De fapt, el s-a si petrecut. Exista mai multe mii de persoane care au atins deja aceasta stare. Realitatea transformarii interioare – in proportie de masa – a fiintelor umane prin intermediul Realizarii Sinelui constituie descoperirea cea mai revolutionara a epocii actuale.
Cunoasterea pura a Divinului, care se manifesta in mod direct prin Realizarea Sinelui, va conduce treptat la nasterea unei noi rase de oameni. Acum aceasta cunoastere nu mai este rezervata doar catorva privilegiati, asa cum se intampla in trecut, ci este disponibila tuturor.
Astfel, ultimul salt in evolutia noastra se va realiza in proportie de masa. Intreaga specie umana va putea fi reinnoita si transformata. Legile morale si dreptatea vor fi din nou universal respectate, iar fiintele umane vor convietui in pace, in armonie cu ele insele, cu ceilalti si cu intreaga natura.”

Shri Mataji Nirmala Devi, Era metamoderna

Sahaja Yoga:

Shri Mataji a dezvaluit lumii cunoasterea si practica Sahaja Yoga incepand cu 1970.
Meditatia Sahaja Yoga este bazata pe experienta Realizarii Sinelui, ca urmare a activarii in fiinta umana a energiei subtile de natura divina numita Kundalini. Prin metoda initiata de Shri Mataji, experienta activarii lui Kundalini a devenit accesibila maselor largi. Procesul transmiterii acestei experiente en masse anunta implinirea profetiilor Scripturilor tuturor religiilor si traditiilor despre o epoca a renasterii spirituale. Realizarea Sinelui reprezinta saltul final in evolutia constiintei umane, care dobandeste o noua dimensiune – constiinta vibratorie -, prin care realitatea si adevarul absolut pot fi percepute la nivelul sistemului nervos central. Ca rezultat al acestei dezvoltari a constiintei, evolutia spirituala se produce fara efort, individul redobandeste virtutile moralitatii, iar instalarea echilibrului – fizic, mental si emotional – conduce catre integrarea fiintei si a personalitatii.

De peste 35 de ani Shri Mataji a calatorit neobosit in intreaga lume, a tinut mii de conferinte publice in cadrul carora a dat Realizarea Sinelui en masse, a acordat numeroase interviuri pentru televiziuni si posturi de radio, a fost subiectul altor mii de articole de presa.

Discursul sau subliniaza importanta serviciului public si a sacrificiului confortului personal, afirma integrarea tuturor religiilor, care trebuiesc respectate si intelese ca expresii ale unei spiritualitati comune. Viata sa a fost o cruciada impotriva sectarismului ingust si a rasismului, impotriva violentei si a falsilor maestri spirituali care isi insala si manipuleaza discipolii. A militat si militeaza deopotriva pentru pacea mondiala, pentru protectia copiilor, a familiei si a valorilor fundamentale.

Milioane de oameni, fara deosebire de rasa, religie, varsta sau statut social practica astazi Sahaja Yoga in peste 90 de tari din intreaga lume. Meditatia si tehnicile de echilibrare Sahaja Yoga sunt predate si in cadrul unor programe specializate, in diverse institutii, in spitale, in centre de reabilitare pentru tratarea cazurilor de dependenta de alcool si droguri. Numeroase cercetari stiintifice si medicale atesta eficacitatea metodei ca terapie alternativa in tratarea a numeroase afectiuni.

Note de biografie:

Shri Mataji Nirmala Devi s-a nascut la Chindwara, in India, la 21 martie 1923, intr-o familie crestina, descendenta a istoricei dinastii Shalivahan.
Tatal sau, Prasad Rao Salve, reputat erudit, cunoscator a 14 limbi, a tradus Coranul in marathi. Apropiat al lui Mahatma Gandhi, dupa cucerirea independentei a fost primul membru crestin ales al Congresului Uniunii Indiene si membru al Adunarii Constituante care a elaborat prima constitutie a Indiei libere.
Mama sa, Cornelia Salve, a fost prima femeie din India distinsa cu o diploma de onoare in matematica.

Copil fiind, Nirmala Salve si-a petrecut vacantele alaturi de parinti in ashramul lui Gandhi. Acesta a fost impresionat de intelepciunea si de maturitatea sa.
Si-a dedicat anii tineretii miscarii de rezistenta impotriva ocupatiei britanice, numarandu-se printre liderii miscarilor studentesti. In 1942 a fost inchisa alaturi de alti tineri.

A urmat studii de medicina si psihologie in Lahore, apoi s-a casatorit in 1947 cu dl Chandrika Prasad Srivastava, membru eminent al administratiei de stat, ales mai tarziu Secretar General al Organizatiei Maritime Internationale a Natiunilor Unite (UNIMO), pe o perioada de 4 mandate (16 ani). Acesta a fost innobilat cu titlul de cavaler de catre Regina Elisabeta a II-a a Regatului Unit si a detinut functia de secretar personal in cabinetul Primului Ministru Lal Bahadur Shastri intre anii 1964-66.

Recunoastere internationala:

● nominalizata de doua ori la Premiul Nobel pentru Pace;
● 1998 – premiul Unity pentru intelegere internationala al Fundatiei Unity, India;
● 1997 si 2000 – Congresul SUA ii dedica Proclamatii de recunoastere care sunt incluse in Analele Congresului;
● 1996 – Premiul international La Pleiade al ANCIS, Roma, Italia;
● 1995 – 1997 – recunoscuta si intampinata cu Declaratii de primarii catorva orase din Australia (Sydney, Newcastle etc.);
● 1995 – Medalia de Aur pentru pace a ECOFORUM, Bulgaria;
● 1995 – oaspete oficial al guvernului chinez; discurs la a 4-a Conferinta Mondiala a Femeilor de la Beijing;
● 1995 – titlul de Doctor in Stiinte Cognitive acordat de Universitatea Ecologica din Bucuresti;
● 1994 – titlul de Membru onorific al prezidiului Academiei Petrovskaya de Stiinte si Arte din Sankt Petersburg;
● 1993 – discurs inaugural la Conferinta internationala „Medicina si Cunoasterea Sinelui”, Sankt Petersburg;
● 1992 – 2000 – recunoscuta si intampinata cu Declaratii de primarii mai multor orase din cele doua Americi (Los Angeles, British Columbia, Berkeley, Philadelphia, Cincinnati, Yonkers, Brasilia, Vancouver, Ottawa, Toronto etc.);
● 1989-1994 – invitata la ONU pentru 4 ani consecutiv sa vorbeasca despre modalitatile de realizare a pacii mondiale;
● 1989 – Medalia Pacii a Natiunilor Unite;
● 1989 – protocol de colaborare intre Life Eternal Trust (Sahaja Yoga) si Ministerul Sanatatii din URSS in domeniul cercetarii medicale;
● 1986 – declarata personalitatea anului in Italia.

Institutii fondate:

● 1995 – Academia de Muzica Clasica Indiana si Arte Shri P. K. Salve Kala Pratishthan, Vaitarna, India;
● 1996 – Compania internationala de teatru „Theatre of Eternal Values”;
● The International Sahaja Public School (ISPS) in Dharamsala, India;
● 1996 – Centrul International Sahaja Yoga de Cercetare si Sanatate, Mumbai, India;
● Un centru international de cercetare a cancerului, Mumbai, India;
● 1997 – Centrul de caritate pentru ajutorarea femeilor nevoiase, Noida, India;
● 1998 – Orfelinatul din New Delhi, India;
● 2005 – Fundatia Mondiala Shri Mataji Nirmala Devi Sahaja Yoga, Cabella Ligure, Italia.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *