Sanatate

Seva vitei de vie, remediu terapeutic

Este vremea taierilor de fructificare la vita-de vie. Dupa aceste taieri, cand temperatura aerului depaseste 5°C, are loc un fenomen pe care viticultorii al numesc “plansul viei”. Seva abundenta ce se scurge, ca niste “lacrimi”, din corditele lasate pe butuc, poate fi colectata cu grija si folosita ca remediu terapeutic. Aceasta seva este un leac traditional cunoscut si aplicat de mii de ani. In medicina traditionala romaneasca, seva vitei-de-vie este numita si “apa vie”, fiind antrebuintata ampotriva durerilor de ochi. Dar exista si alte utilizari.

Cel mai cunoscut efect terapeutic al sevei de la vita-de-vie este an combaterea unor afectiuni oculare, an special conjunctivite si blefarite. Pentru aceasta, cu seva proaspat recoltata se ung pleoapele sau se pun comprese pe ochii anchisi, comprese care se pastreaza 10-15 minute. De asemenea, se pun cateva picaturi an ochi, de 2-3 ori/zi. S-a constatat ca seva vitei-de-vie are proprietati antiinflamatoare, antiseptice si o enigmatica actiune de marire a rezistentei la infectii, la nivelul ochilor. Dar acest remediu este util si administrat intern, an cazuri de dischinezie biliara, colecistita si litiaza biliara; se iau 3-4 lingurite de seva, anainte de masa cu o jumatate de ora, apoi se sta culcat pe partea dreapta, timp de 10 minute. Tratamentul se face 5 zile la rand.

Tot intern, seva vitei-de-vie ajuta si an cazul pietrelor la rinichi: se iau 8-10 lingurite dimineata, pe stomacul gol, an putina apa sau an ceaiul recomandat an tratamentul acestei afectiuni. Cura dureaza o saptamana. Cu seva de la vita-de vie pot fi vindecate si unele leziuni ale pielii, iar an amestec cu usturoi pisat antareste radacina parului si ampiedica formarea cheliei.

Sursa: www.evenimentul.roÂ

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *