Sanatate

România – şapte cazuri de infestare cu West Nile

Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, a anunţat, luni, într-o conferinţă de presă, că în România s-au înregistrat şapte cazuri de infectare cu West Nile, iar două au decedat, ministerul anunţând forurile europene şi alertând comisiile de specialitate, spune Mediafax. Cele şapte cazuri de West Nile s-au înregistrat în Sibiu (două), Constanţa, Galaţi, Dolj, Teleorman şi Bucureşti. Cele două persoane, care au decedat din cauza virusului şi a altor afecţiuni asociate, aveau 75 şi 79 de ani.

Alte două cazuri de infectare cu virusul West Nile sunt în evaluare, a precizat ministrul Cseke, adăugând că acestea s-au înregistrat în Cluj şi Mureş.

Demnitaruo a declarat că au fost 80 de persoane testate, din care au fost confirmate cele şapte cazuri, din care două au decedat.

Meningita West Nile este o boală infecţioasă care se transmite la om prin intermediul ţânţarilor, dar care nu se transmite direct, de la om la om.

Specialiştii în sănătate publică din Ministerul Sănătăţii recomandă populaţiei să evite, pe cât posibil, expunerea la tânţari purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi şi pantaloni lungi sau aplicând substanţe chimice care pot îndepărta ţânţarii.

Totodată, oamenii sunt sfătuiţi să monteze plase contra ţânţarilor la geamuri şi uşi sau să folosească substanţe specifice pentru îndepărtarea insectelor. Mai mult, pentru a evita aglomerarea ţânţarilor, este recomandată înlăturarea recipientelor cu apă stătută.

Specialiştii arată că este obligatorie prezentarea de urgenţă la medic pentru orice simptom de boală, respectiv febră, dureri intense de cap, vărsături, dureri abdominale sau musculare şi articulare.

Totodată, autorităţile locale trebuie să ia măsuri de dezinsecţie pentru distrugerea ţânţarilor.

Virusul West Nile, transmis de ţânţari, a fost identificat în vara acestui an şi în Grecia, unde a provocat zeci de decese.

În Rusi, cel puţin cinci persoane au murit în urma infectării cu virusul West Nile în regiunea Volgograd, unde au fost înregistrate 116 cazuri de îmbolnăvire, au anunţat, în 24 august, serviciile sanitare locale, citate de AFP.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *