LifeStyle, Sanatate

Renunţaţi la zahăr şi veţi arăta cu 10 ani mai tineri

Cu toţii ştim că dulciurile adaugă centimetri în jurul taliei noastre, dar ştiaţi că ciocolata ar putea provoca apariţia mai multor riduri?
Ghid complet pentru o înfăţişare tînără

ÃŽn noua sa carte, “10 minute/10 ani: ghidul tău complet pentru o înfăţiÅŸare frumoasă ÅŸi tînără”, medicul dermatolog Fredric Brandt explică de ce zahărul este inamicul nostru numărul unu.

El este de părere că, prin reducerea consumului de zahăr, poÅ£i da ceasul în urmă cu 10 ani ÅŸi îţi poÅ£i îmbunătăţi textura, tonusul ÅŸi strălucirea tenului tău. “ÃŽntr‑o coajă de nucă, zahărul grăbeÅŸte degradarea elastinei ÅŸi a colagenului, ambele proteine‑cheie ale pielii. Cu alte cuvinte, te îmbătrîneÅŸte activ”, a declarat dr Brandt, printre ai cărui pacienÅ£i se numără Madonna, Rupert Everett, Cher ÅŸi Ellen Barkin.Medicul a observat o schimbare semnificativă în ceea ce priveÅŸte calitatea pielii sale în momentul în care a renunÅ£at la zahărul din alimentaÅ£ie. Nu numai că a pierdut aproape 10 kilograme în greutate, dar, susÅ£ine acesta, în intervalul a 10 zile a constatat o creÅŸtere a strălucirii, a tonusului ÅŸi a elasticităţii tenului său. Iar în intervalul unui an, corpul i s‑a schimbat complet. “Sînt într‑adevăr slab ÅŸi am corpul unui adolescent, deÅŸi am vîrsta de 40 de ani”, susÅ£ine medicul. “PacienÅ£ii mei pur ÅŸi simplu nu cred că este vorba numai despre yoga ÅŸi o dietă fără zahăr; ei cred că probabil am făcut lifting peste tot. CredeÅ£i‑mă este mai ieftin decît un lifting facial ÅŸi cu rezultate pe termen mult mai lung”.Acest lucru ar părea neobiÅŸnuit din partea bărbatului care este cunoscut drept “Baronul Botoxului” (tratament cu toxina botulinică) în SUA, dar are un motiv întemeiat să se teamă de zahăr. Tatăl său, care a deÅ£inut un magazin de dulciuri, a murit la vîrsta de 47 de ani din cauza faptului că rinichii său au cedat din cauza diabetului de care suferea. “Cînd eram mic, nimic nu îmi plăcea mai mult decît să mă îndop cu dulciuri”, povesteÅŸte doctorul Brandt. “Am reuÅŸit să îmi îngrijesc dinÅ£ii pe măsură ce deveneam adolescent, ÅŸtiind că trebuia să am grijă de mine. Ca adult, mă consideram un om cu o dietă sănătoasă, dar consumam foarte mult zahăr. AÅŸ fi băut Orangina în fiecare zi ÅŸi aÅŸ fi mîncat o caserolă de îngheÅ£ată o dată. Dar nu am fost pregătit pentru o îmbunătăţire a pielii mele atunci cînd vine vorba despre zahăr”.

Problemele încep din momentul în care zahărul mîncat – fie că este o felie de tort sau zahărul natural din fructe – ajunge în sistemul sangvin. “Zahărul declanÅŸează un proces în organism denumit glicoliză. Aici are loc unirea dintre moleculele de zahăr ÅŸi fibrele de proteine, care alcătuiesc pielea. Procesul de glicoliză determină transformarea acestor proteine, creînd molecule noi dăunătoare Advanced Glycation End (AGEs), care acumulate cauzează o inflamare ce dăunează colagenului ÅŸi elastinei”, spune dr Brandt.

Dacă aveţi un nivel normal de colagen şi elastină, pielea va reveni la poziţia originală după ce aţi zîmbit. Dar dacă nivelul acestora a fost afectat de către glicoliză şi este înclinat spre descuamare, pielea nu îşi va reveni. Acesta este momentul apariţiei ridurilor fine care nu vor mai dispărea.

Dar, toate acestea nu au de‑a face numai zahărul, ci ÅŸi cu întreaga noastră dietă care îşi pune amprenta asupra pielii. Prepararea mîncării, uneori la temperaturi ridicate, cum este cazul fripturilor, este un alt factor dăunător, este de părere doctorul Brandt. Prepararea alimentelor în acest fel creează molecule AGEs care, odată consumate, ajung în colagen ÅŸi fibrele de elastină. “AGEs se formează în momentul în care orice fel de mîncare care are în componenÅ£a sa zahăr, proteine ÅŸi/sau grăsimi ÅŸi este preparată la temperatură ridicată”. “Cu cît se găteÅŸte la o temperatură mai mare într‑un timp cît mai lung, cu atît mai mulÅ£i AGEs se formează. Mîncarea pe care o rumeniÅ£i, fie că este pui la rotisor, cartofi copÅ£i sau friptură, este bogată în AGEs. Prăjitura făcută în cuptor ar putea a avea o minunată crustă aurie, dar în interiorul fiecărei firmituri delicioase se află o bombă cu ceas a îmbătrînirii, în formă de AGEs”.

Ideea esenţială este că o dietă bogată în zahăr, în special alimente combinate cu proteine de zahăr încălzite poate cauza îmbătrînire prematură sau chiar mai mult decît atît.

Acum că ÅŸtim cît de mult dăunează zahărul pielii noastre, ce putem face în acest sens? Există cîteva soluÅ£ii imediate – se pot folosi cîteva produse care vizează AGEs ÅŸi acÅ£ionează din exterior spre interior, cum ar fi gelul Lineless Anti‑Glycation (antiglicotizare). ÃŽn momentul în care este aplicat pe piele, ingredientul activ, Alistin, împiedică AGEs să pătrundă în colagen ÅŸi elastină. Folosit zilnic, contribuie la refacerea zonelor deja deteriorate, în timp ce revigorează noul colagen ÅŸi elastina.

Se pot consuma antioxidanÅ£i precum ceaiul verde sau ceaiul alb care contribuie la neutralizarea AGEs. Dar, cea mai drastică ÅŸi mai eficientă metodă de a preveni îmbătrînirea pielii este renunÅ£area la zahăr. Iar acest lucru presupune să urmaÅ£i programul de 30 de zile “Brandt Cleanse”.

Reţeta de curăţare a organismului Brandt Cleanse

“Nu numai că este uÅŸor de urmat, dar veÅ£i începe să observaÅ£i rezultate după 10 zile”, susÅ£ine medicul dermatolog. “Nu vă pot spune cîţi pacienÅ£i stau în cabinetul meu ÅŸi spun: doctor Brandt, ÅŸtiu că sînt tipicar, dar sînt prea bătrîn ÅŸi obosit pentru o schimbare”. “Acesta este tipul de resemnare pe care refuz să îl accept – ÅŸi nimeni nu ar trebui să o facă”.

Timp de 30 de zile eliminaţi toate alimentele care conţin zahăr, inclusiv mierea, siropul de arţar şi îndulcitorii artificiali.

Trebuie eliminat, de asemenea, grîul, care produce zahăr în timpul digestiei, toate produsele lactate, majoritatea fructelor ÅŸi cerealelor cu gluten, drojdie ÅŸi alte alimente bogate în glucide – ceea ce indică faptul că sînt bogate în zahăr sau sînt un efect secundar al ajungerii acestora în stomac. ÃŽntr‑adevăr, trebuie să eliminaÅ£i toate alimentele ÅŸi băuturile care conÅ£in zahăr, inclusiv alcoolul.

PuteÅ£i consuma aproape toate tipurile de proteine, cum ar fi carnea de pui, de peÅŸte ÅŸi scoici, alune neprăjite ÅŸi seminÅ£e, cereale fără gluten precum meiul ÅŸi secara albă, cereale fără amidon, precum brocoli, ÅŸi pîine ÅŸi cereale fără gluten. Orezul brun, lapte de orez, afine, ÅŸi mere verzi, care au indexul glicemic foarte scăzut. “Curăţirea organismului va elimina candida din organism, o bacterie care se găseÅŸte în intestinele noastre”, a declarat dr Brandt. “Candida se hrăneÅŸte cu zahăr. ÃŽntr‑un intestin sănătos există un echilibru între candida bacteria acidofilus, care joacă un rol important în digestie. Dar, din cauza faptului că omul are o dietă care se bazează în medie pe zahăr, candida înfloreÅŸte ÅŸi copleÅŸeÅŸte echilibrul de bacterii necesare pentru o sănătate optimă, avînd drept consecinÅ£e balonările, gazele ÅŸi un stomac supărător. “Mai grav este că această candida poate invada ÅŸi restul organismului. Excesul de candida este unul dintre motivele pentru care cei care consumă mult zahăr sînt lenÅ£i ÅŸi leneÅŸi. Pot apărea pierderi de memorie sau chiar uitarea. O purificare a organismului va da startul unei vieÅ£i cu o dietă fără zahăr”.

Doctorul Brandt recunoaÅŸte că primele zile ale dietei i s‑au părut destul de dure. “Eram foarte tentat să triÅŸez. Dar am rezistat. Am fost sceptic în momentul în care am început cura, dar am rămas uimit cînd am constatat că mă simt mult mai bine, avînd o energie ÅŸi o minte limpede pe care nu le mai simÅ£isem de multă vreme”, a afirmat acesta. “Pur ÅŸi simplu nu am putut reveni la vechile obiceiuri de alimentaÅ£ie sau la Orangina. Am refuzat să mai pun zahăr rafinat în alimentaÅ£ia mea pentru a nu deveni din nou dependent. Acum, după mai mulÅ£i ani, sînt încă în procesul de purificare, care a devenit dieta mea zilnică. Din cînd în cînd servesc puÅ£ină brînză sau un desert, dar orice aliment care conÅ£ine zahăr are un gust îngrozitor de dulce”, susÅ£ine Brandt.

După perioada de purificare a organismului puteÅ£i începe reintroducerea celorlalte alimente în dieta dumneavoastră precum fructele, sucul de fructe, cartofii, sfecla roÅŸie, grîul, produsele cu lactate cu conÅ£inut mic de grăsimi, precum iaurtul. Dar, dacă puteÅ£i, perseveraÅ£i ÅŸi continuaÅ£i să eliminaÅ£i zahărul rafinat (cum ar fi alimentele superprocesate cu multe zaharuri, precum gogoÅŸile), excepÅ£ie făcînd o felie de tort sau ciocolata. Åži încercaÅ£i să continuaÅ£i să nu adăugaÅ£i zahăr (chiar dacă e rafinat, miere sau orice altă formă dură) în ceai, cafea, cereale sau la gătit. “Vă asigur că de îndată ce veÅ£i elimina zahărul, veÅ£i constata o îmbunătăţire în calitatea pielii dumneavoastră”, a subliniat medicul.

“ÃŽn loc să vă răsplătiÅ£i cu o ciocolată, gîndiÅ£i‑vă mai bine să vă răsplătiÅ£i cu o piele mai bună ÅŸi cu o viaţă mai lungă ÅŸi mai sănătoasă”, a conchis dr Brandt.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *