LifeStyle, Sanatate

Reguli mai dure pentru 'E'-uri: indulcitorii si colorantii – afara din hrana copiilor

Hrana copiilor, reglementata mai strict / AP
 

Indulcitorii si colorantii nu vor mai fi permisi in alimentele pentru nou-nascuti si copii. Aceasta decizie a fost luata de Parlamentul European si se adreseaza firmelor care produc si vand astfel de alimente.

De asemenea, PE a decis ca aditivii alimentari vor putea fi utilizati de o maniera care sa nu sa dea o falsa impresie in ce priveste prospetimea produsului, iar aromele artificiale pot fi utilizate numai in cazul in care condimentele nu vor duce la obtinerea efectului dorit.

Acestea sunt doar cateva din masurile ce vor intra in vigoare in toate statele membre UE dupa ce Parlamentul European a adoptat miercuri patru rapoarte ce vor reglementa anumite practici din industria alimentara.

In momentul de fata, aditivii alimentari intra sub incidenta a zeci de legi si regulamente Europene. Prezentul regulament inlocuieste directivele si deciziile anterioare privind aditivii alimentari care pot fi utilizati in produsele alimentare.

Unul din rapoarte, realizat de Asa Westlund, se refera la indulcitori, coloranti, antioxidanti, emulsifianti, gelatine.

Potrivit acestuia, folosirea aditivilor se va face doar in momentul in care va exista o necesitate tehnologica. Uilizarea acestora nu trebuie sa induca in eroare consumatorii, ci sa le aduca un beneficiu. Aditivii vor fi interzisi in alimentele neprocesate, la fel indulcitorii sau colorantii in alimentele pentru nou-nascuti si copii.

In amendamentele lor, deputatii europeni stipuleaza ca aditivii nu trebuie sa aiba efect vatamator asupra mediului, trebuie sa aduca beneficii consumatorilor si nu trebuie sa dea o falsa impresie in ce priveste prospetimea produsului. Intaritorii de arome ar trebui sa fie utilizati doar daca nu se poate obtine efectul dorit prin utilizarea condimentelor.

Pe etichete trebuie mentionat daca un aditiv a fost produs cu organisme modificate genetic (OMG), astfel incat sa nu-i induca in eroare pe cei care sufera de alergii.

Industria alimentara utilizeaza multe arome naturale si artificiale (in momentul de fata sunt inregistrate circa 2600). O alta categorie de substante – enzimele alimentare – a fost utilizata de sute de ani, de exemplu pentru obtinerea painii sau a unor tipuri de branza, pentru imbunatatirea valorii nutritionale.

Eurodeputatii considera ca, in afara aditivilor, si aromele si ezimele ar trebui utilizate doar daca acest lucru este in beneficiul consumatorilor, daca nu-i induc in eroare in ce priveste prospetimea produsului si daca pe eticheta este mentionata utilizarea de organisme modificate genetic.

Parlamentul European estimeaza ca aromele ar trebui utilizate doar daca nu se obtine efectul dorit cu ajutorul condimentelor. Trebuie analizat, insa, efectul aromelor asupra unor grupuri vulnerabile de consumatori, cum ar fi copiii.

Aditivii alimentari sunt substante care nu se consuma de regula ca aliment de sine statator, ci se adauga in mod deliberat in alimente, in scopuri tehnologice (pentru conservarea lor).

HotNews.ro, Cristian Covaci,

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *