Sanatate

Radioterapia craniană afectează funcţiile mintale

Radioterapia folosită pentru tratarea tumorilor cerebrale riscă să producă un declin al funcţiilor mintale chiar şi la mulţi ani după încetarea tratamentului, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii olandezi şi publicat în revista The Lancet Neurology.

Acest studiu a fost realizat pe un eşantion de 65 de pacienţi şi a relevat faptul că, la 12 ani după efectuarea tratamentului, persoanele care au făcut radioterapie cerebrală se confruntau cu un risc mai mare de apariţie a problemelor de memorie şi de atenţie.

Autorii acestui studiu consideră că medicii ar trebui să renunţe la folosirea radioterapiei în acele cazuri în care acest lucru este posibil.

PacienÅ£ii incluÅŸi în acest studiu au suferit de un anumit tip de tumoare cerebrală, intitulat “gliom cu grad scăzut de malignitate”, unul dintre cele mai comune tipuri de tumori cerebrale. ÃŽn aceste cazuri, radioterapia este recomandată, în mod curent, pacienÅ£ilor, după ce au suferit o intervenÅ£ie chirurgicală de îndepărtare a tumorii.

În comunitatea ştiinţifică există o adevărată controversă referitoare la folosirea imediată a radioterapiei după intervenţia chirurgicală sau folosirea ei doar în cazul în care cancerul revine.

Se ştie deja că tratamentul prin iradierea creierului cauzează anumite leziuni ale ţesutului sănătos, iar autorii acestui studiu sînt de părere că acestea ar putea conduce la un declin al funcţiilor mintale.

Un studiu precedent, efectuat asupra aceloraşi pacienţi, realizat la şase ani după tratament, nu a descoperit nicio diferenţă în privinţa parametrilor care vizează memoria, atenţia şi viteza de procesare a informaţiilor de către aceşti pacienţi.

Însă, acest studiu recent, efectuat la peste un deceniu după tratamentul original, a descoperit variaţii semnificative ale rezultatelor mai multor teste mintale între pacienţii care au făcut radioterapie craniană şi cei care nu au urmat acest tratament.

În total, 53 la sută dintre pacienţii care au făcut radioterapie au prezentat un declin al funcţiilor mintale, comparativ cu 27 la sută dintre pacienţii care au făcut doar operaţia de extragere a tumorii cerebrale.

Cele mai mari diferenţe s‑au înregistrat la testele care măsurau capacitatea de atenţie.

Cunoscînd că rata medie de supravieţuire este de zece ani pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, cercetătorii consideră că pacienţii care fac radioterapie sînt expuşi unui risc considerabil de a se îmbolnăvi de diverse afecţiuni mintale, la mulţi ani după efectuarea radioterapiei.

Una dintre opţiunile actuale ar fi ca medicii să amîne radioterapia pentru pacienţii suferind de acest tip de tumori, păstrînd‑o doar pentru cazurile în care tumorile apar din nou.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *