LifeStyle

Prunele – fructe pentru sanatate!

Este toamna si printre fructele de sezon se numara prunele. Prunele pot fi consumate ca atare sau uscate, pot fi preparate sub forma de gem sau compot sau se pot folosi la prajituri si diferite mancaruri. Sub orice forma, prunele au o multitudine de proprietati benefice pentru sanatatea ta!

Cunoscutele prune, folosite de cele mai multe ori pentru compot sau gem reprezinta o sursa de substante nutritive necesare sanatatii. Consumate crude in cure de 2-3 saptamâni, acestea reprezinta o sursa naturala de vitamine si minerale, contribuind la eliminarea toxinelor, purificarea ficatului si cresterea rezistentei organismului.

Fructele sunt bogate in provitamina A, dar sarace in vitamina C. Sunt alcatuite din apa (80%), zaharuri, acizi organici, protide, mucilagii, celuloza, vitamine (A, B1, B2, C), sodiu, potasiu, calciu, fier, mangan cu predominarea potasiului. Potasiul contribuie la normalizarea activitatii celulelor sistemului nervos, ajutand la inlaturarea starii de oboseala si la pastrarea vioiciunii intelectului.

Prunele au proprietati antipiretice, antihelmitice, depurative, laxative, emoilente, stimulente nervos, dezintoxicante si decongestionante hepatice. Ele relaxeaza tesuturile, diminuand starea de inflamatie si cresc peistaltismul intestinal, usurand tranzitul prin lubrifiere.

Prunele se consuma cu 30 minute inainte de mesele principale. Se poate folosi si sucul proaspat de prune (un pahar inainte de fiecare masa). Daca se urmareste numai efectul laxativ atunci sunt necesare numai 8-10 prune consumate dimineata la inceputul mesei.

Se pot face cure de 3 zile pe saptamana in arterioscleroza, obezitate, hipertensiune si reumatism. In aceste 3 zile se consuma doar prune. Prunele mai sunt recomandate in anemie, surmenaj, guta, constipatie, intoxicatii alimentare, colici biliare, dischinezie biliara si hemoroizi.

Pentru efectele diuretice si laxative si pentru decongestionarea ficatului se poate folosi si decoctul de prune uscate, 2 cani pe zi.

Fructele proaspete se folosesc si in cosmetica pentru tenurile cu pori deschisi. Ele se zdrobesc si se aseaza pe fata, realizand o masca astringenta, timp de 20 minute dupa care se spala cu apa calduta.
Sursa: www.idieta.ro

Incearca si aceasta tarta cu prune!

One Comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *