Sanatate

Proprietăţile terapeutice ale sucului de roşii

Pentru întărirea organismului şi păstrarea sănătăţii se poate face oricînd o cură de 2-3 săptămîni cu suc de roşii. Roşiile conţin 90 la sută apă, iar bogăţia de proteine, lipide, hidraţi de carbon, minerale (sodiu, potasiu, cupru, zinc, calciu, fosfor, fier), vitamine (A, B1, B2, B6, C, E, K) şi acizi organici fac din această legumă nu numai un aliment valoros, ci şi un remediu terapeutic de excepţie. Roşiile mai conţin licopen (un tip de carotenoid), care are proprietăţi antioxidante, protejînd celulele şi împiedicînd distrugerea şi degenerarea lor. Licopenul contribuie la neutralizarea radicalilor liberi din tot organismul, inclusiv din creier, menţinîndu-l în stare bună de funcţionare timp îndelungat, chiar şi la bătrîneţe.

Roşiile sînt remineralizante, revitalizante, digestive, stimulatoare ale secreţiei de suc gastric şi pancreatic, diuretice, dezintoxicante şi alcalinizante ale sîngelui. Ele au rol de dizolvant uric şi eliminator al ureei.

Sînt recomandate în astenii, inapetenţă, ateroscleroză (contribuind la păstrarea acuităţii mintale la bătrîneţe), afecţiuni vasculare, gută, reumatism, litiază biliară, litiază urică, azotemie, atonia stomacului, constipaţie, enterită, hipoaciditate gastrică, obezitate, hipervîscozitate sanguină, boli de ficat, insuficienţă cardiacă.

Cura constă în administrarea unei căni de suc de roşii bine coapte, zilnic, pe nemîncate, timp de 3 săptămîni. În loc de suc de roşii poate fi folosită salata de roşii. Sucul de roşii poate fi amestecat cu porţii egale de suc de ţelină.

Roşiile sînt contraindicate în litiaza oxalică, deoarece au un conţinut ridicat de oxalaţi. (Terapeut Angela Beju)

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *