LifeStyle

Pătrunjelul, antioxidant şi antialergic

Pătrunjelul este unul dintre cele mai cunoscute şi apreciate zarzavaturi. Pătrunjelul consumat proaspăt în salate sau alte preparate culinare este un tonic general, un antioxidant şi un purificator al organismului: Prin compoziţia sa, pătrunjelul întăreşte imunitatea, are proprietăţi antitumorale şi antialergice, îndeplinind un rol important în distrugerea radicalilor liberi.
Este bogat în vitamina C, provitamina A, fier ÅŸi mangan (100 g pătrunjel proaspăt conÅ£ine 200-240 mg vitamina C, 60 mg provitamina A, 19 mg fier ÅŸi 0,5 mg mangan). Pătrunjelul este de 4 ori mai bogat în vitamina C decât portocala, iar conÅ£inutul de fier este mult mai mare decât cel din spanac. Practic, cu 25-30 mg pătrunjel acoperim necesarul zilnic de vitamina C (60-70 mg). Pătrunjelul mai conÅ£ine apiol, principiu estrogen, alte vitamine (B, E), calciu, fosfor, magneziu, sodiu, potasiu, sulf, iod, clorofilă precum ÅŸi un aminoacid numit histidină, care frânează dezvoltarea tumorilor”.
Printre acÅ£iunile terapeutice ale pătrunjelului, acesta întăreÅŸte sistemul de apărare al organismului, stimulează sistemul nervos, este antiinfecÅ£ios, elimină sau limitează procesele inflamatoare, este diuretic (eliminând apa, ureea, acidul uric ÅŸi clorurile) ÅŸi depurativ, antiseptic al sîngelui, al tubului digestiv ÅŸi al căilor urinare, vasodilatator, antitumoral, antianemic, antirahitic ÅŸi antiscorbutic, stimulator al expectoraÅ£iei (eliminând din bronhii ÅŸi plămâni substanÅ£ele dăunătoare), împiedică uscarea conjunctivei ÅŸi a corneei, favorizează creÅŸterea transpiraÅ£iei (contribuind ÅŸi în acest fel la eliminarea toxinelor), este regenerator capilar, vermifug, stimulent al fibrelor musculare netede (intestinale, urinare, biliare, uterine), neutralizează efectele nocive ale tutunului ÅŸi alcoolului: “Pătrunjelul ajută în toate stările cu imunitate slăbită, stări infecÅ£ioase, alergii, convalescenţă, bătrâneÅ£e, boli de uzură, oboseală, astenie, surmenaj fizic ÅŸi intelectual, anemie, boli ale sângelui, atonie a vezicii biliare, afecÅ£iuni hepatice (hepatita, ciroza, colicistita), afecÅ£iuni renale sau ale vezicii urinare, reumatism, gută, dureri articulare (în special cele din timpul menopauzei), menstre dureroase, ciclu menstrual neregulat, celulită. Cura cu salată de pătrunjel: Se mărunÅ£eÅŸte o legătura de pătrunjel proaspăt, se adaugă puÅ£in ulei de măsline ÅŸi puÅ£ină zeamă de lămâie, câţiva căţei de usturoi, seminÅ£e de dovleac sau de susan; se mănâncă, zilnic, câte o astfel de salată, timp de 10-14 zile. Cura este tonică ÅŸi revigorantă, contribuind astfel la întărirea sănătăţii. Această salată este benefica ÅŸi pentru combaterea stărilor neplăcute după consumul exagerat de alcool.
Pătrunjelul poate fi consumat şi sub formă de suc obţinut cu storcătorul electric. Este recomandat ca sucul să se bea imediat ce a fost preparat. În nici un caz nu se ţine în frigider mai mult de 5 ore. Se bea, zilnic, sucul obţinut dintr-o legătură de pătrunjel, înainte de a mânca. Cura durează două săptămâni. Sucul de pătrunjel este foarte puternic, motiv pentru care el se consumă în cantităţi mici (cantităţile mari pot produce tulburări ale sistemului nervos) sau în amestec cu alte sucuri de legume. Amestecând sucul de pătrunjel cu suc de morcov, de ţelină sau de spanac se obţin efecte terapeutice dintre cele mai puternice.
Curele cu pătrunjel sînt contraindicate femeilor însărcinate şi celor care alăptează. Apiolul, o substanţă conţinută de pătrunjel, stimulează contracţiile uterine şi diminuează secreţia de lapte, pe care o poate chiar opri dacă pe sâni se aplică frunze strivite de pătrunjel.
Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *