Sanatate

Ochelarii de soare nu se aleg numai după aspect

Ochelarii de soare de calitate se remarcă în mare parte prin: capacitatea de a proteja ochiul de razele ultraviolete, asigurarea protecţiei împotriva luminii intense, ce-ar putea provoca dificultăţi de vedere, şi împotriva reflexelor luminii pe anumite suprafeţe lucioase, calitatea de a oferi un plus de confort ochilor, astfel încît aceştia să fie odihniţi după o plimbare îndelungată prin soare.

Materialul lentilei este esenţial în alegerea unei perechi de ochelari de soare. Se recomandă lentilele realizate pe bază de policarbonat – un material sintetic ce întruneşte standardele calităţii optice şi care conferă rezistenţă şi protecţie maximă împotriva razelor solare. Lentilele fabricate din acest material sînt de asemenea rezistente la orice fel de impact. În schimb, cele din sticlă sînt mai fragile, dar se zgîrie mai greu. Protecţia pe care o asigură ochiului este însă mai redusă.

Culoarea lentilei va trebui să difere în funcţie de scopul pentru care sînt aleşi ochelarii de soare. Dacă sînt destinaţi activităţilor sportive – urcatul pe munte sau schi, iarna – sînt necesari ochelari cu lentile întunecate, chiar negre, deoarece ochii sînt mult mai expuşi la lumină intensă în asemenea situaţii. Lentilele maronii, sau uşor deschise la culoare, sînt recomandate la mare, pe plajă sau în cazul şoferilor. Culorile deschise, vii (precum galben sau albastru), se admit mai mult în spaţii închise, în încăperi luminate puternic sau cu ferestrele expuse razelor solare.

Distribuţia culorii pe lentilă (mai ales în cazul celor de culoare închisă) demonstrează, de asemenea, calitatea ochelarilor.

Există şi o metodă pentru a analiza calitatea ochelarilor de soare: ochelarii se ţin la o anumită distanţă de ochi, alegîndu-se ca punct de reper parchetul; se acoperă un ochi iar celălalt priveşte prin una dintre lentile, în timp ce ochelarii sînt mişcaţi uşor, de jos în sus şi apoi de la stînga la dreapta. Dacă în acest timp liniile se ondulează, fiind deformate, este evident că imaginea apare distorsionat, iar ochelarii sînt de o calitate slabă.

Sursa: www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *