LifeStyle

National Geographic Channel investigheaza misterul Liniilor Nazca

Documentarul LINIILE NAZCA dezvaluie semnificația reala a uneia dintre cele mai vechi și mai enigmatice creații ale omului: stravechile linii din desertul peruvian, trasate parca de giganti

In sudul statului Peru, desfașurat pe mii de kilometri de deșert, se afla unul dintre cele mai mari mistere ale omenirii: o serie de linii imense gravate in forma de animale, oameni și figuri geometrice. Teoriile populare privind semnificația acestor linii au susținut ca ar fi putut reprezenta stravechi trasee de curse, calendare astronomice sau chiar locuri de aterizare ale extratereștrilor. Acum, o interpretare științifica noua precum și dezgroparea unui corp fara cap ar putea oferi, in sfrșit, cheia dezlegarii acestui mister.

National Geographic Channel pune capat deceniilor de interpretari eronate cu privire la acest subiect in documentarul Liniile Nazca, difuzat in premiera pe 7 martie de la ora 21:00, dezvaluind de ce poporul preistoric Nazca, care a locuit in deșertul peruvian in jurul anului 100 .e.n., a realizat misterioasele linii. Cu ajutorul unui elicopter-robot de inalta tehnologie, cercetatorii creeaza prima harta digitala a liniilor care strabat deșertul formand labirinturi surprinzatoare și descrie tabloul complet al conexiunilor dintre enigmaticele linii, peisajul deșertic și așezarile stravechi. Datele culese indica latitudinea, longitudinea, suprafața, altitudinea și distanța fața de alte obiecte ale liniilor, permițand cercetatorilor sa analizeze diverse teorii din perspective cu totul noi.

Este posibil ca viața intr-un astfel de mediu, mereu la limita supraviețuirii, sa fi generat o relație foarte intensa a oamenilor cu zeitațile. Cercetatorii studiaza masurile extreme pe care poporul Nazca le-ar fi adoptat pentru a-și atrage bunavoința zeitaților. In plus, descoperirea facuta de arheologul și bursierul National Geographic, Christina Conlee, reprezentand scheletul unui barbat tanar, ingropat conform ritualului, dar prezentand semnele infricoșatoare ale unei decapitari, ii ajuta pe cercetatori sa identifice o serie de indicii importante privind posibilul rol al acestor linii in viața și moartea poporului Nazca. Capetele retezate sunt un simbol frecvent intalnit pe vasele Nazca. Chiar in mormantul unde a fost descoperit scheletul, un astfel de vas din ceramica infațișeaza un cap decapitat din care țașnește un copac. Oare tanarul ale carui ramașițe au fost descoperite a fost victima unei execuții sau a unui sacrificiu uman? Ce informații despre adevaratul rol al liniilor Nazca pot afla cercetatorii analizand locul unde a fost descoperit scheletul, starea in care a fost gasit ingropat și scheletul insuși?

Generațiile de constructori ai liniilor din Nazca au trudit sub soarele intens al deșertului pentru a crea una dintre cele mai uimitoare enigme realizate vreodata de om. In vreme ce liniile cele mai timpurii aveau forme ale zeitaților și animalelor, cele de mai tarziu au devenit mai mari și mai geometrice. Procesul de construcție a fost simplu, dar eficient. Muncitorii marcau liniile folosind stalpi de lemn și sfori din bumbac, iar apoi ingramadeau pietre pe parțile laterale. Tot acest proces necesita multe zile și multa suferința din partea muncitorilor. Deoarece poporul Nazca depindea in mare masura de ploile favorabile, cercetatorii cred acum ca liniile reprezentau temple in aer liber, folosite pentru rugaciuni aducatoare de ploi.

Imaginile fascinante capteaza frumusețea liniilor din Nazca, iar harta digitala ofera informații cruciale despre poziționarea acestora. Marturii impresionate și opinii ale experților transporta privitorii catre vremuri preistorice, in deșertul din sudul statului Peru, pentru a descoperi modul de viața și lumea poporului Nazca.

LINIILE NAZCA este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channels International. Linda Goldman este producator senior pentru NGT. Sydney Suissa este vicepreședinte executiv de conținut pentru NGCI.

National Geographic Channels International (NGCI) invita telespectatorii sa-și pastreze vie curiozitatea prin programele sale inteligente si originale, care examineaza ceea ce știm, cum vedem lumea și ce ne motiveaza. Companie detinuta de National Geographic Television (NGT) si FOX Entertainment Group, NGCI sprijina angajamentul Societatii National Geographic de a explora, proteja si educa prin cele șase canale ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Wild HD, Nat Geo Adventure Si Nat Geo Music.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture intre NGT si Fox Cable Networks Group) este disponibil in 320 milioane de case din 166 de tari, in 34 de limbi.
natgeo@natgeochannel.ro
http://www.natgeotv.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *