LifeStyle

NatGeo merge la Guantanamo Bay

Controversata inchisoare Guantanamo si-a deschis temporar portile pentru National Geographic Channel. “Daca National Geographic Channel nu ne-ar fi trimis acolo sa facem acest film, nu ar fi existat niciun documentar bine inchegat. Cred ca aceasta parte de istorie trebuie sa fie cumva conservata È™i sper ca filmul pe care l-am realizat sa contribuie la asta.” – regizor Jon Else

Avand premiera pe 10 mai, de la 21:00, pe National Geographic Channel, documentarul Guantanamo ofera un portret complex al vieții inconjurate de gardurile de sarma ghimpata

Celebru. Misterios. Guantanamo Bay, locul unde se afla cel mai cunoscut centru de detenție din lume, starnește numeroase controverse. Acuzațiile de tortura, incarcerari ilegale și abuzuri ale drepturilor omului au transformat acest centru de detenție militara din Cuba, creat in urma atacurilor din 11 septembrie 2001, intr-un simbol puternic al luptei mpotriva terorismului. Importanta centrului Guantanamo, acum in prag de nchidere, și soarta celor peste 200 de deținuți actuali raman sub semnul intrebarii.

Pe fondul angajamentului președintelui Barack Obama de a inchide Guantanamo in timpul primului sau an de mandat, National Geographic Channel aduce telespectatorilor un portret surprinzator de complex al centrului de detenție aflat in perioada sa de apus, in documentarul Guantanamo. Filmul special de doua ore, avand premiera pe 10 mai, de la ora 21:00, va poarta dincolo de gardurile din sarma ghimpata pentru a va arata cum este cu adevarat viața celor deținuți și a personalului militar care asigura paza.

Echipa de filmare a documentarului a petrecut aproape trei saptamani in interiorul inchisorii, relatand despre conflictele și lupta de orgolii dintre soldați și deținuți, precum și despre rapoartele și operațiunile ținute pana acum secrete. Documentarul cuprinde interviuri cu soldați de la Guantanamo, cu oficiali de varf care cred ca exista o celula al-Qaeda activa in interiorul centrului, cu foști anchetatori și foști deținuți, precum și cu avocații care-i reprezinta pe cei inca aflați inauntru.

In ciuda interesului presei și a lumii intregi, puține se cunosc despre viața cotidiana din Guantanamo. Cum este sa stai inchis in celule de 1,85 x 2,44 metri, uneori chiar pentru șapte ani? Cine pazește porțile și cum fac ei fata criticilor privind serviciul lor in centru?
Guantanamo va ofera sansa de a patrunde in acest spatiu restrictiv format din noua inchisori cu niveluri de securitate din ce in ce mai ridicate, echipate cu 27 de kilometri de garduri si cu gardieni in turnuri de supraveghere. In parte cine-verite, in parte documentar istoric, Guantanamo aduce in prim-plan evenimentele cotidiene din centru, atat cele dramatice, cat si cele banale. Atunci cand un detinut este gasit in celula sa intr-o stare de apatie, de pasivitate, se anunta cod galben si o echipa medicala este chemata de urgenta la fata locului. In alt caz, un soldat ofera unui detinut o lista de carti pe care sa le citeasca, recomandndu-i volumul “OraÈ™ul bntuIT” al lui Stephen King si facand tot posibilul sa-i explice termenul “clovn”. Ii puteti urmari pe detinutii concilianti participnd la rugaciunea musulmana sau ascultnd Raportul Actualizat al Conflictelor, in care soldatii trec in revista comportamentul detinutilor si posibilele amenintari, activitate filmata in premiera.

Documentarul Guantanamo relateaza povestea centrului de detentie prin vocile celor care cunosc acest loc cel mai bine. O tanara femeie gardian marturiseste ca insultele din partea detinutilor o dor mai putin dect imaginea negativa pe care a capatat-o institutia in ochii publicului american. Fosti detinuti, intre care un lider taliban fara remuscari, aflat acum in Afganistan, si un medic pediatru afgan care crede ca vecinii lui l-au transformat in “premiu”, isi impartasesc povestile din timpul incarcerarii si eforturile lor de a-si reconstrui vietile pe care le-au parasit pana in momentul cnd au fost capturati. De asemenea, fostul detinut Moazzam Begg, musulman britano-pakistanez, inchis la Guantanamo timp de trei ani si jumatate, discuta cu fervoare despre politica de detentie a SUA.

Avocatii care reprezinta sau au reprezentat actuali sau fosti detinuti, in baza procedurii habeas corpus, ne vor explica totodata cadrul legal in care sunt retinuti prizonierii de razboi si motivele pentru care ei considera ca prizonierii din Guantanamo sunt inchisi ilegal, drepturile lor constitutionale fiind incalcate. Colonelul Bruce Vargo explica faptul ca detinutii vad inchisoarea ca pe o extensie a campului de lupta, iar directorul Joint Intelligence Group, Paul Rester, discuta despre posibilitatea ca in interiorul centrului Guantanamo sa existe celule teroriste ale Jihadului.

Cu toate ca armata americana nu permite detinutilor sa fie intervievati sau sa aiba intregul chip prezentat pe camera, echipa documentarului Guantanamo a reusit sa capteze vocile detinutilor relatand despre soldati si despre detentie. O echipa de reprezentanti ai armatei a revazut intregul material filmat pentru a depista posibile incalcari ale securitatii nationale si a scos acele sectiuni considerate ca ar compromite in vreun fel masurile de securitate.

In vreme ce acest centru de detentie isi asteapta iminenta inchidere, documentarul Guantanamo se ntoarce la momentul fondarii sale, dupa evenimentele din 11 septembrie 2001, si la hotarrea guvernului american de a califica detinutii drept combatanti inamici ilegali. Programul va ofera posibilitatea de a intelege mai bine unul dintre cele mai puternice simboluri ale luptei mpotriva terorismului si va lasa sa judecati singuri importanta acestuia.

“O mare parte din ceea ce ne defineste ca natiune este cristalizata in Guantanamo”, spune regizorul filmului, Jon Else. “Daca National Geographic Channel nu ne-ar fi trimis acolo sa facem acest film, nu ar fi existat niciun documentar bine inchegat. Cred ca aceasta parte de istorie trebuie sa fie cumva conservata È™i sper ca filmul pe care l-am realizat sa contribuie la asta.”

Guantanamo este produs de National Geographic Television pentru National Geographic Channels International. Jonathan Halperin si Kim Woodward sunt producatori executivi pentru National Geographic Television. Sydney Suissa este vicepresedinte executiv de continut pentru National Geographic Internationals.

National Geographic Channels International (NGCI) invita telespectatorii sa regndeasca modul in care vad televiziunea si lumea prin programe inteligente Si inovative. Companie detinuta de National Geographic Television (NGT) Si FOX Entertainment Group, NGCI contribuie la misiunea Societatii National Geographic de a explora, conserva si educa prin cele cinci canale ale sale: National Geographic Channel, National Geographic Channel HD, Nat Geo Wild, Nat Geo Adventure Si Nat Geo Music.

La nivel global, National Geographic Channel (inclusiv NGC U.S. care este o companie joint-venture ntre NGT Si Fox Cable Networks Group) este disponibil in 270 milioane de case, in 166 de tari si in 34 limbi.
natgeo@natgeochannel.ro
http://www.natgeotv.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *