Concerte

Naistul Nicolae Voiculeţ – de la Împăratul Japoniei la Folktronica

Institutul Pentru Dezvoltare Durabilă organizează, în cinstea aniversării a 550 de ani de atestare istorică a Capitalei, trei concerte speciale. Primul, cel de pop, a avut loc duminica, 13 septembrie, la Teatrul de Vară Herăstrău, cel de al doilea, de folclor, urmând să se desfăşoare, joi, 17 septembrie, în aceeaşi locaţie.

Duminica, de la orele 20.30, Teatrul de Vară din Herăstrău a fost gazda spectacolului de gală “Next Generation Pop Symphony”, prilejuind bucureÅŸtenilor întâlnirea cu artiÅŸti îndrăgiÅ£i precum Smiley, Don Baxter, Alex, Elena Gheorghe, Nico, Vlad Miriţă, Mirela Boureanu, dar ÅŸi tinere talente, precum Loredana Ciobotaru (câştigătoare a premiului I, SecÅ£iunea Interpretare – Mamaia 2009).

Vremea bună i-a încurajat pe bucureşteni să iasă din casă şi să petreacă o seară cu multă muzică bună şi bună-dispoziţie la Teatrul de Vară din Herăstrău. Intrarea a fost liberă şi spectacolul a atras un public numeros şi foarte eterogen, de la cei care veniseră să danseze cu Smiley, până la cei care doreau să îl revadă pe Vlad Miriţă pe aceeaşi scenă unde, în primăvara acestui an, a susţinut un concert extraordinar de arii şi canzonete. Aplauzele la scenă deschisă au fost cea mai bună dovadă că spectacolul a fost o reuşită, artiştii promiţînd să se mai reunească în aceeaşi formulă şi cu alte ocazii.

Săptămâna se anunţă bogată în evenimente iar ziua de joi, 17 septembrie, trebuie trecută pe agenda oricui iubeşte muzica populară şi nu numai. Astfel, tot la Teatrul de Vară din Herăstrău, va avea concertul extraordinar „Folktronica” la care vor participa, printre alţii, Benone Sinulescu, Laura Lavric, Mioara Velicu, Cornelia şi Lupu Rednic alături de naistul Nicolae Voiculeţ. Elev al lui Gheorghe Zamfir, Voiculeţ este un promotor de seamă al culturii româneşti peste hotare. Anul trecut a iniţiat Nivo World Project, un spectacol sincretic în care artele se împletesc, proiect cu care a străbătut lumea culegând aplauze şi mulţi fani pentru naiul românesc. Unul dintre aceştia este chiar împăratul Akihito al Japoniei la a cărui recomandare Voiculeţ a fost invitat să susţină anul acesta, în mai, un concert extraordinar la Muzeul Satului în onoarea Prinţului Akishino şi a soţiei sale.

Ca recunoaÅŸtere a meritelor sale în promovarea muzicii româneÅŸti, Nicolae VoiculeÅ£ a fost decorat anul acesta cu Ordinul ‘Meritul Cultural’ în gradul de ‘Cavaler’.

Concertul de joi va beneficia de participarea dirijorului Daniel Jinga şi a unei orchestre de 80 de muzicieni care îi vor acompania live pe solişti. Maniera de interpretare este cu totul inedită fiind vorba, practic, de reorchestrări într-un stil care face deja furori în occident – folktronic. Este vorba de interpretarea unei teme folclorice clasice care este „îmbogăţită” cu variaţii de mare virtuozitate la nai. Va fi, deci, un dialog între tradiţional şi modern, între folclor şi alte stiluri muzicale (jazz, accoustic folk, electronic ambiental etc.), un dialog între generaţii.

www.ipdd.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *