LifeStyle

Lockheed Martin F-35 Lightning II: avion demn de NATO

Un executiv al Lockheed Martin Joint Strike Fighter a declarat astazi ca Lockheed Martin F-35 Lightning II se ridica la standardele initiale ale unui avion de lupta multifunctional, care utilizeaza tehnologia stealth, introduce interoperabilitatea multi-serviciu, realizeaza economii pe scara larga pentru a reduce costurile si a intari aliante internationale importante.

Tom Burbage, vice-presedinte executiv al Lockheed Martin Aeronautics Company si manager general al Programului de Integrare F-35 Joint Strike Fighter (JSF), a trecut in revista cerintele operationale ale lui F-35 si si-a exprimat opinia cu privire la tehnologiile inovatoare, ce asigura imbunatatiri majore ale capabilitatii avionului de lupta, previzionate acum mai bine de zece ani, cand a fost conceput programul.

“F-35 este realizat pentru a satisface o cerinta operationala foarte complexa – sa ajunga cat mai departe pe teritoriul inamicului in ciuda celor mai letale amenintari cu rachete sol-aer. Avionul este de asemenea conceput si pentru a distruge tinte in orice conditii atmosferice, chiar si cand este depasit numeric de cele mai avansate generatii de avioane de lupta din prezent, echipate cu rachete aer-aer foarte sofisticate,” a spus Burbage. “F-35 poate efectua acea misiune de la orice baza si la un cost scazut fata de programele anterioare. Este o previziune care poate parea intimidanta, dar suntem pe cale de a o indeplini.”

Intentia programului a fost de a utiliza investitiile majore recente in tehnologie, a introduce o interoperabilitate reala in misiunile propriu-zise si de a realiza economii prin elemente comune si la scara mare, in momentul in care flotele de avioane vechi sunt inlocuite, potrivit lui Burbage.

In completarea importantei sale militare strategice, structura de productie globala integrata a lui F-35 va promova colaborarea cu aliati de pe tot Globul si maturizarea semnificativa a bazei industriale globale.

“Strategia Nationala de Securitate de a impune operatiuni de baza coalitiei a permis expuneri la diferente semnificative intre echipamentele fortelor Statelor Unite si cele ale aliatilor,” a spus Burbage. “Pentru a acoperi aceste diferente, a fost luata decizia de a permite participarea unor natiuni selectate la dezvoltarea si achizitiile programului JSF. Punerea in comun a capabilitatilor tehnologice cu natiunile aliate duce catre operatiuni de lupta viitoare ale coalitiei mai sinergetice si mult mai ieftine din punct de vedere logistic.”

Avand resurse de aprovizionare globala si o pozitionare strategica a componentelor si serviciilor in lume, aliatii nostri vor putea sa isi extinda economiile locale. F-35 va consolida relatiile internationale si va fortifica legaturile politice intre Statele Unite si aliatii sai.

F-35 este un avion de lupta supersonic, multirol, de generatia a cincea. Trei variante ale lui F-35, derivate dintr-un design comun si dezvoltate concomitent pe baza aceleiasi infrastructuri mondiale de suport, vor inlocui cel putin 13 tipuri de avioane pentru 11 state initial, facand din Lightning II cel mai eficient program de avioane de lupta din istorie, din punctul de vedere al costurilor. Doua F-35 au intrat in teste de zbor, doua sunt in teste la sol si alte 17 sunt in diferite stadii de productie, incluzand si primele doua avione model programate pentru livrarea catre Fortele Aeriene Ale Statelor Unite in 2010.

Cu sediul in Bethesda, Maryland, Lockheed Martin are aproximativ 140.000 de angajati in intreaga lume si are ca obiect principal de activitate cercetarea, proiectarea, dezvoltarea, productia, integrarea si mentinerea sistemelor, produselor si serviciilor tehnologice avansate. In anul 2007, corporatia a inregistrat o cifra de vanzari de 41,9 miliarde de dolari.

F-35 si Lightning II sunt marci inregistrate ale Lockheed Martin Corporation.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *