LifeStyle

Inveti mult mai usor in timpul somnului

Functiile creierului, rolul somnului sau al viselor sunt departe de a fi cunoscute. Creierul ramine o enigma la inceputul acestui nou mileniu. Se stie ca el are cel putin doua functii importante: stocarea memoriilor si interpretarea acestora. Daca memoriile se stocheaza in timpul zilei, se pare ca interpretarea acestora se face continuu, inclusiv noaptea, in timpul somnului!

Se stie ca in timpul somnului creierul nostru se separa senzorial de lumea exterioara (de aceea nu mai simtim in buna parte), dar el continua sa functioneze intr-o maniera care nu e  inca  inteleasa de neurologii moderni. In ultimii ani insa, un fapt surprinzator iese insa la iveala din experimentele efectuate de cercetatori, si anume ca creierul inca mai proceseaza informatia primita in timpul zilei. Ca rezultat, dupa ce ne trezim, suntem in stare sa intelegem mai bine informatia captata inainte de somn.

Un astfel de experiment a efectuat recent Matthew Walker de la Scoala Medicala Harvard. Astfel acesta a dat un grup de poze unor grupuri de voluntari, denumite generic “ouale lui Faberge”, si prezentate partial in figura alaturata. Pozele acestea au o relatie intre ele, data de o anumita conexiune ascunsa. Cu ajutorul acestei relatii ascunse, pozele se pot ordona. Subiectilor li s-a prezentat ordinea pozelor, dar nu si relatia ascunsa care duce la acea ordonare. Apoi subiectii au fost impartiti in mai multe grupuri, si li s-a spus ca vor fi testati mai tirziu cit de bine au memorat pozele prezentate.

Primul grup a fost testat la 20 de minute dupa ce li s-au prezentat pozele, al doilea la 12 ore, iar al treilea tot la 12 ore, dar dupa ce li s-a permis sa doarma intre timp. La testare insa, subiectii au fost verificati daca au descoperit relatia ascunsa care era intre pozele prezentate. Cel mai prost a stat grupul care a fost testat dupa 20 de minute, iar cel mai bine, grupul care a dormit. Cu alte cuvinte, grupul care a dormit a fost mai eficient in organizarea informatiei primite si relevarea informatiei ascunse.

“Rezultatele noastre implica ca somnul este implicat in procesele cognitive ale memoriilor noastre” spune unul din colaboratorii lui Walker. “Relatiile intre informatiile acumulate par ca se imbunatatesc in timpul somnului, sau pe masura ce timpul trece“.

Sursa:  William J. Cromie, Gazeta Universitatii din Harvard

www.stiinta.info

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *