LifeStyle

Inghetata care nu ingrasa

inghetata
Unilever, o mare companie producatoare de inghetata, a cerut permisiunea Agentiei pentru Standardele Alimentatiei sa foloseasca o proteina extrasa din sangele unui peste din Atlanticul de Nord, in fabricarea inghetatei cu un numar redus de calorii.

Proteina a fost obtinuta printr-un proces de modificare gentica, fiind extrasa din sangele unui peste asemanator tiparului, ce traieste in apele oceanului Atlantic. Compania producatoare de inghetata sustine ca aceasta proteina va reduce grasimile, iar oamenii se vor putea bucura de gustul delicios al inghetatei, mancand cat vor, fara sa isi faca griji in privinta depunerii de calorii in exces.

Proteina este folosita de catre peste pentru a supravietui in temperatura extrem de scazuta de la baza oceanului.

Proteina sintetizata in mod chimic va fi produsa, dupa extragere, in cuve mari si va lua forma unui lichid maroniu. Acest lichid provoaca o scadere a temperaturii la care se formeaza de obicei cristalele de gheata si va fi adaugat la fabricarea inghetatei pentru a favoriza folosirea unui numar de calorii in produsul final.

Cu toate acestea, cei care lupta pentru mentinerea unui metabolism sanatos pe baza consumului de produse naturale sunt cu totul impotriva acestei metode inovative de producere a mancarii, invocand 2 motive principale.

Primul motiv se refera la procesul de modificare genetica, sustinand ca acesta va lasa cu siguranta diferite gene in produsul final – exact ca in cazul folosirii lactofermentului vegetarian in branza. Pe de alta parte, companiile ce produc inghetata declara cu convingere ca acest lucru nu se va intampla, iar produsul va fi lipsit de orice urma de substante daunatoare ramase in urma modificarii genelor.

Al doilea motiv important de a respinge folosirea acestei proteine se afla in stransa legatura cu lupta cu obezitatea, care devine din ce in ce mai periculoasa intr-o lume care consuma in cantitati uriase produse de fast-food. De aceea trebuie sa consumam numai produse naturale, nu sa favorizam cresterea numarului de alimente obtinute prin procesare chimica.

Sustinand aceasta idee, Jane Landon, deputat – sef executiv al Forumului National impotriva Bolilor de Inima – a declarat: “Exista un pericol real in faptul ca, prin oferirea pe piata a unor produse cu un numar redus de calorii in locul celorlalte, standard, cum este cazul inghetatei, oamenii vor considera ca pot consuma cantitati enorme fara a manifesta efecte negative. Suntem foarte sceptici in aceasta privinta”.

De asemenea, Clare Oxborrow de la Asociatia Prietenii Pamantului a completat: “Companiile internationale producatoare de alimente ar trebui sa isi foloseasca bugetul pentru a fabrica alimente sanatoase, naturale si hranitoare, de care oamenii au cu adevarat nevoie”.

Sursa: Softpedia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *