Concerte

Indialucia, concert de flamenco si muzica indiana

Proiectul fusion INDIALUCIA al polonezului Miguel Czachowski ajunge si in Romania. El reuneste doua fascinante genuri: Flamenco si Muzica clasica indiana – Duminica 30 noiembrie 2008, ora 19:00 – Studioul de concerte “Mihail Jora” al Radiodifuziunii Romane. Muzica clasica indiana este una dintre cele mai rafinate arte in India. Isi afla inceputurile in perioada vedica timpurie. Vedele erau recitate si intonate in sanscrita, iar Sama Veda este in intregime dedicata muzicii. Muzica indiana nu este menita simplei delectari, ea este considerata a fi o “Nada Yoga” (yoga a sunetului) – o cale catre cunoasterea lui Dumnezeu, o sadhana (meditatie) catre ceea ce indienii numesc Moksha sau “Eliberare”.

Genul expresiv si plin de mister al Flamenco-ului a luat nastere in regiunea Andaluzia din sudul Spaniei, la inceputul secolului XIX, imbinand expresii ale traditiilor muzicale ale mai multor culturi: islamica, crestina, sefardica si gitana, alaturi de cultura locala andaluza.

Proiectul dezvoltat de Miguel Czachowski in 2006 ilustreaza marea apropiere a celor doua genuri muzicale, avand numeroase elemente specifice comune: caracterul oral, improvizatia, ritmul. Albumul INDIALUCIA a luat nastere intre anii 1999-2004, in principal in India si Spania, cand artisti europeni si indieni s-au intalnit pentru a concerta impreuna. Acordurile ritmice, calde si vesele ale chitarii flamenco alterneaza cu melodiile linistite ale sitarului si vocilor indiene. INDIALUCIA a fost lansat in Polonia in 2005, fiind distins cu titlul de cel mai bun album al anului de catre Radiodifuziunea Poloneza.

2 reputati muzicieni din India si 5 membri ai grupului “VIVA FLAMENCO!” condus de Miguel Czachowski vor urca pe scena cu peste 30 de instrumente: de la sitar, tabla, morsing si djembe, la chitara, pian, flaut, vioara si violoncel.

Avaneendra Sheolikar – sitar; nascut in 1969 intr-o familie cu o traditie numarand patru generatii de sitaristi; primul profesor i-a fost chiar tatal sau, Shri Sudhakar Rambhau Sheolikar. S-a alaturat apoi ilustrului muzician Pandit Bimalendu Mukherjee, decan al stilului de interpretare “Imdadkhani” al scolii Gharana, care l-a instruit in tainele complexe ale sitarului, permitand talentului nativ al tanarului sa se dezvolte spre o desavarsita virtuozitate.
A debutat la varsta de sapte ani la Bhilai, cariera sa muzicala urmand o continua si constanta ascensiune. Caracteristica interpretarii sale este nuantarea subtila a Rag-urilor, urmand stilurile Gayaki si Layakari. La 39 de ani Avaneendra este un artist aflat deja la maturitate, muzica sa exemplificand un profund simt al emotiilor. Dincolo de numeroasele concerte sustinute in India si in strainatate, Avaneendra a obtinut un Master in muzica, acordat de Universitatea din Khairagarh, al carei sef de promotie a fost in anul 1993.
Distinctii: Bombay (1979) – premiul I la concursul “Art India”; (1981) Indore – Premiul I la concursul “All India Music” si prestigioasa bursa destinata incurajarii tinerelor talente; (1986) – premiul I la concursul “All India Radio Music”; Mumbai (1992) – titlul de “Surmani” – acordat artistilor in devenire din domeniul muzicii clasice indiene; (1994) – titlul “Sur Ratna” al Academia Nationala de Arta “Bhatkhande Lalit Kala Shikshan Sansthan” din Jaipur.
A sustinut recitaluri de marca in India incepand cu 1985. Concerte in strainatate: Moscova (1995); Milano, Roma, Cabella (1995-1998, 2001, 2006-2008); Frankfurt, Munchen, Berlin (1999); Lisabona (1999); Paris (2000); New York, Albeni, Kanha Jouri (2001); Tokyo, Okinawa, sub auspiciile ICCR (2004); Varsovia, Cracovia, Tychy (2006); Romania (2007 si 2008).

Sandesh Popatkar – tabla; nascut in anul 1967; apartine unei familii cu o bogata traditie muzicala. Tatal sau si totodata primul sau profesor, Pt. Shankarrao Popatkar, a fost un renumit interpret la tabla si o constanta prezenta la programele muzicale nationale ale “All India Radio”. In prezent se afla sub indrumarea muzicala a lui Pt. Gopalrao Wadegaonkar, artist al stilului de tabla “Farrukhabad Gharana”.
Anul 1986 i-a adus prestigioasa distinctie “Tal Mani”. Incepand cu 1988 incepe sa evolueze in strainatate, atat solo cat si ca acompaniator al altor artisti, in toate genurile de muzica si dans clasic indian. A concertat in Europa (Anglia, Elvetia, Turcia, Austria, Franta, Germania, Italia, Grecia,Rusia, Belgia, Olanda, Polonia, Portugalia si Romania), dar si in Japonia, Australia, Singapore si Statele Unite.

“VIVA FLAMENCO!”

Reputat grup Flamenco polonez, format in 1992 de Miguel Czachowski. Grupul interpreteaza Flamenco traditional si contemporan, cu influente din muzica indiana, araba si jazz. Caracterul exotic este sporit de instrumentele specifice spaniole, arabe si indiene. Repertoriul “VIVA FLAMENCO!” cuprinde atat piese instrumentale de camera, cat si melodii care se preteaza spectacolelor de amploare din marile sali de concerte.

Grupul a realizat numeroase programe de televiziune si radio, sustinand turnee in India si in tari europene precum: Anglia, Italia, Franta, Austria, Germania, Olanda, Belgia si Belarus. A obtinut distinctii in prestigioase festivaluri internationale: (2002) premiul III la Festivalul “Ethnosfera” din Skierniewice; (1998) premiul I la “Folkowa Majowka” din Radom si Premiul special al Ministerului Culturii si Artelor; (1997) premiul II la “Folkowa Majowka” din Radom; (1996) Premiul special al Rectoratului Universitatii Maria Curie – Skodowska din Lublin, premiul II la Festivalul “Mikoajki Folkowe” din Lublin, premiul II la Festivalul “Folkowa Majowka” din Radom; (1995) premiul III la “Festiwal Muzyki Prawdziwej” din Tarnowskie Gory.

Miguel Czachowski – chitara flamenco – nascut in 1974 in Polonia, a crescut in cultura flamenco si a inceput studiul chitarei la 12 ani. Dupa studiile de debut, au urmat master classes cu interpreti Flamenco profesionisti ca Rafael Cortes, Salva del Real si Gerardo Nunez, care i-au consolidat deplina dedicare catre acest gen muzical. In 1992 a format grupul “VIVA FLAMENCO!”, numarul de membri crescand cu timpul de la 2 la 7. Concertand atat solo cat si cu grupul sau, Miguel a castigat marele premiu in numeroase festivaluri din Polonia si este astazi cel mai renumit interpret de Flamenco din tara sa. A sustinut concerte si a inregistrat cu mari artisti si grupuri din Polonia, din numeroase tari europene (Austria, Germania, Italia, Franta, Anglia, Belgia, Olanda, Slovacia, Cehia, Ungaria, Belarus), Oman si India. De cativa ani preda chitara Flamenco si scrie articole de promovare a acestei muzici in reviste de specialitate precum “Flamenco International Magazine”, “Jazz Forum” si “Swiat Gitary”. In 1998, dupa un concert in Italia, a fost invitat sa predea Flamenco la Academia de Muzica si Arte Frumoase “Late P.K.Salve” din Nagpur, India. Acolo a inceput studiul muzicii indiene, invatand sa cante la sitar sub indrumarea lui Avaneendra Sheolikar. Fascinatia sa pentru Flamenco si muzica indiana l-au inspirat sa caute radacinile muzicii gitane si sa inregistreze albumul INDIALUCIA.

Magda Navarrete – solist vocal si dansatoare Flamenco, palmas – a inceput sa cante la varsta de 9 ani, cautand si astazi perfectionarea continua si noi surse de inspiratie. Ultimii zece ani o situeaza in mainstream-ul muzicii Latino si Flamenco. In Polonia este singura artista care a atins performante de varf in interpretarea stilurilor Bolero si Flamenco. A studiat interpretarea vocala cu reputati profesori din Anglia si Statele Unite, precum Seth Riggs. Artisti de top din Sevilla – Jose Romero, Montse Cortes, Angel Carmona si Rafael Rodriguez – i-au fost indrumatorii in Flamenco vocal si dans. Calatoriile in America Latina i-au prilejuit colaborari cu cei mai renumiti artisti ai Bolero-ului, precum Estellita del Llano si Victor Hugo. A inregistrat albumul “Chilli” cu grupul sau, Noche de Boleros.

Leszek Winiowski – flaut, saxofon – flautist si saxofonist, compozitor, licentiat al Academiei de Jazz din Katowice, sectia flaut. Laureat al unor reputate festivaluri si competitii muzicale ca: “Jazz Juniors” – competitie internationala destinata ansamblurilor de jazz tinere sau debutante (1993), Siedlce Jazz Competition (1996), Premiul Ministerului Culturii (1998), “New Tradition”- Folk Music Competition, Varsovia (2001). Stilul sau a traversat granitele muzicii de Jazz, iar sunetul deosebit si tehnica muzicii sale i-au permis colaborarea cu orchestre simfonice, muzicieni si compozitori de prestigiu apartinand celor mai diverse genuri.

Adam Gonicki – chitara bas, tanpura – sunetist de studio. Preocuparile sale multiple s-au concretizat in realizarea a 4 albume in diferite stiluri, de la Flamenco la Jazz. A colaborat cu artisti si grupuri precum: In Deep, Pejza, Active Jazz Trio, Patrick Brown, The United Musicians Project, Eric Marienthal, Acoustic Travel, Viva Flamenco, Eliezer Mizrahi, Cocotier, Indialucia etc.

Dobroslaw Filip – cajon, palmas – percutionist inzestrat cu un mare talent al improvizatiei. A explorat numeroase limbaje muzicale, toate lasandu-si amprenta asupra stilului sau.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *