Sanatate

Hemoragiile nazale la copii

Copilul tau se plange, mai rar sau mai des, de faptul ca ii curge sange din nas. Reactia ta a fost fie una calma, considerand ca e vorba de un incident trecator, fie, dimpotriva, te-ai panicat si te-ai gandit la ceva mai grav. Afla cand este cazul sa stai linistita si cand trebuie sa apelezi la un medic pentru a afla cauzele hemoragiei nazale a copilului tau.

Hemoragiile nazale sunt intalnite in special la copii, cea mai simpla explicatie fiind aceea ca ei prezinta o sensibilitate crescuta a mucoasei nazale. Acest tip de afectiune il vei mai intalni sub denumirea de epistaxis.

Care sunt cauzele hemoragiei nazale?

– efort fizic prelungit

– lovituri in zona nasului, capului sau a fetei

– patrunderea unor corpuri straine in fosele nazale

– aerul uscat si temperatura ridicata

– insolatia

– rujeola,gripa, virozele respiratorii

– prezenta bolilor hematologice, care ingreuneaza procesul de coagulare a sangelui

– stranut puternic, suflatul nasului

– carenta de vitamina C si K

– tratamente cu medicamente anticoagulante

Hemoragia nazala poate avea si cauze mai grave, cum ar fi:

– hipertensiunea arteriala

– insuficienta renala sau hepatica

– boli infectioase

Hemoragia nazala mai poate reprezenta corespondentul unei hemoragii interne care se exteriorizeaza la acest nivel. Astfel, hemoragia poate aparea la plamani, trahee, bronhii, esofag sau artera carotida interna, iar sangele pierdut se exteriorizeaza la acest nivel.

Hemoragia nazala se transforma intr-o problema care trebuie semnalata unui medic

in momentul in care apare des, iar sangele pierdut este in cantitati mari.

Cum pot opri hemoragia nazala a copilului meu?

– copilul trebuie inclinat in fata si nu in spate, deoarece sangele poate fi inghitit si poate ajunge in stomac

.

– copilul trebuie strans de nas imediat sub puntea osoasa. Practic, degetele tale trebuie sa se afle si pe partea osoasa, dar si pe partea moale a nasului. In acest timp, copilul va respira pe gura. Stransoarea va dura cam 5 minute. Daca sangerarea nu s-a oprit, se repeta metoda timp de inca 5 minute.

– nu il lasati pe copil sa isi stearga nasul, deoarece orice incercare de a sufla nu face decat sa reporneasca sangerarea, chiar mai abundenta decat initial.

– in momentul in care sangerarea nu se opreste in urma a trei incercari, se anunta medicul. Copilul poate pierde destul sange si poate ajunge la stari de ameteala, lesin sau chiar soc.

In cazul in care hemoragia nazala se dovedeste a avea cauze interne grave, medicul ii va face copilului tau o serie de teste: examen ORL, ii va masura nivelul tensiunii arteriale, ii va face teste de coagulare a sangelui, si, rareori, diferite alte investigatii medicale, cum ar fi radiografii, tomografii sau investigatii hematologice.

In ceea ce priveste hemoragiile nazale obisnuite, incearca sa le eviti prin mentinerea unei temperaturi potrivite in camera copilului. Ai grija sa existe un grad de umiditate care sa il fereasca pe cel mic de uscarea excesiva a mucoasei nazale. De asemenea, invata-l sa isi sufle nasul in mod corect, si anume sa sufle mai intai o nara si apoi pe cealalta. Daca vei urma acesti mici pasi, copilul tau va fi ferit de o hemoragie nazala abundenta.

Sursa: www.stilfeminin.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *