FILME

Filmul lui Cristian Mungiu, concurent la Premiile Gopo

Asociatia pentru Promovarea Filmului Romanesc/Romanian Film Promotion (APFR) va organiza pe 3 martie cea de-a doua editie a Galei Premiilor Gopo – eveniment dedicat industriei de film din Romania.

Gala Premiilor Gopo este un eveniment anual prin care APFR se doreste recompensarea celor mai importante realizari cinematografice nationale din cursul anului precedent si promovarea valorilor cinematografiei.

“Premiantul” primei editii a fost Corneliu Porumboiu, onorat cu trei statuete aurii pentru Cel mai bun film, Cea mai buna regie si Cel mai bun scenariu. Ion Sapdaru, unul din cei trei actori principali ai filmului lui Porumboiu, “A fost sau n-a fost?” – a castigat trofeul Gopo pentru Cel mai bun actor intr-un rol principal iar pentru Cea mai buna actrita intr-un rol principal trofeul Gopo a fost castigat de Dorothea Petre.

La fel ca si anul trecut nominalizarile la toate categoriile vor fi stabilite de un juriu si vor fi anuntate cu o luna inaintea galei de decernare a premiilor.

Juriul de preselectie, compus din 5 profesionisti din domeniu, va fi desemnat de APFR si va fi facut public la jumatatea lunii ianuarie. Nominalizarile sunt in numar de 3 sau 4 pentru fiecare categorie, in functie de decizia juriului.

Sunt considerate eligibile pentru a fi nominalizate filmele romanesti de lung metraj produse in Romania sau realizate in regim de coproductie, dar cu participare majoritar romaneasca care au avut premiera pe ecranele din Romania in perioada 1 ianuarie – 31 decembrie a anului precedent si au beneficiat de cel putin o saptamana de difuzare cinematografica.

La sectiunea lung metraje concureaza urmatoarele filme :
1. Ticalosii – Producator: MDV Film; Regia: Serban Marinescu
2. California Dreamin’ (nesfarsit) – Producator: Mediapro Pictures; Regia: Cristian Nemescu
3. Dupa ea – Producator: Temple Film si Mediapro Pictures; Regia: Cristina Ionescu
4. 4 luni, 3 saptamani si 2 zile – Producator: Mobra Film; Regia: Cristian Mungiu
5. Logodnicii din America – Producator: Ager Film; Regia: Nicolae Margineanu
6. Ingerul necesar – Producator: MDV Film; Regia: Gheorghe Preda

In cazul filmelor documentare si de scurt metraj sunt considerate eligibile toate productiile romaneÅŸti realizate in cursul anului precedent (sau cel mult cu doi ani inainte, cu conditia sa nu fi fost prezentate pe ecrane, TV sau in circuitul festivalier pina la data desfasurarii Galei Premiilor Gopo din anul precedent). Toate aceste filme trebuie sa fi fost prezentate pe ecrane, TV sau in circuitul festivalier (national ÅŸi international) in cursul anului trecut.

Vor fi decernate un numar de 19 trofee in conformitate cu numarul categoriilor precum si un premiu special, “Premiul pentru intreaga activitate”, acordat unei personalitati marcante a cinematografiei romane.

Sursa: www.vedeta.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *