LifeStyle, Sanatate

Emisiunile de divertisment, vinovate de îngrăşarea oamenilor!

Oamenii mănîncă mai mult atunci cînd se uită la televizor, iar cantitatea alimentelor creşte direct proporţional cu calitatea emisiunilor de divertisment, potrivit unui studiu realizat de o echipă de cercetători americani.
Profesorul de neurologie Alan Hirsch, director al Fundaţiei de cercetare şi tratament asupra gustului şi mirosului, spune că atunci cînd atenţia creierului este distrasă, acesta nu observă ceea ce se întîmplă în zona gurii.

Hirsch a studiat comportamentele alimentare în timpul vizionării unor emisiuni de televiziune măsurînd cantitatea de chipsuri consumată.

La studiu au participat 45 de persoane care au fost rugate să mănînce chipsuri în timp ce au vizionat cîte cinci minute, zilnic, timp de trei săptămîni, fragmente din emisiuni de seară găzduite de David Letterman şi Jay Leno. De asemenea, voluntarii au fost rugaţi să consume chipsuri şi cînd nu se uitau la televizor.

Voluntarii au consumat cu 44 la sută ÅŸi, respectiv, cu 42 la sută mai multe chipsuri în timp ce s‑au uitat la emisiunile lui Letterman ÅŸi, respectiv, ale lui Leno, faţă de perioadele în care nu s‑au uitat la televizor. “Dacă te concentrezi asupra gustului alimentelor vei mînca mai puÅ£in, pentru că senzaÅ£ia de saÅ£ietate apare mai repede”, a spus Hirsch la conferinÅ£a anuală a Societăţii de endocrinologie, care a avut loc la Toronto.

Hirsch a declarat că nucleul hipotalamic ventromedial, unde se află aÅŸa-numitul centru al saÅ£ietăţii, este cel care spune organismului cînd îi este foame. Dacă acest nucleu este păcălit, rezultatul poate consta în modificarea tiparelor de alimentare. “Persoanele care gătesc toată ziua spaghetti nu simt nevoia să mănînce acest fel de mîncare la sfîrÅŸitul zilei”, a spus acesta. “Hipotalamusul este păcălit pentru că este expus la acest miros toată ziua”, a adăugat profesorul.

Atunci cînd se uită la o emisiune de divertisment, oamenii nu iau în seamă senzaţia de saţietate transmisă de organism sau caracteristicile senzoriale ale alimentelor.

Multe studii au asociat obezitatea cu privitul la televizor, iar această legătură apare din cauza sedentarismului. Hirsch spune însă că emisiunile de divertisment bune sînt cele mai vinovate. “Dacă vrei să slăbeÅŸti, stinge televizorul sau vizionează ceva plictisitor”, a spus acesta.

www.evenimentul.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *