Evenimente

Dumitru Schiopu, expozitie de ceramica la MTR

Dumitru Schiopu si tanara generatie Violeta si Eugen Patru din Vladesti, Valcea
22 – 26 aprilie 2009, la Sala Acvariu, la Muzeul Taranului Roman. Odinioara unul dintre cele mai puternice centre de olari din judetul Valcea, centrul de la Vladesti duce azi mai departe mestesugul prin intermediul Violetei si al lui Eugen Patru, fiica si respectiv ginerele lui Dumitru Schiopu, unul dintre ultimii mari mesteri ceramisti ai locului.

Din nefericire, la fel ca si in alte centre ceramice, mestesugul a cunoscut un declin accentuat: in perioada interbelica existau peste 60 de familii care practicau olaritul, ajungandu-se ca in anii 90 in sat sa ramana doar doi olari, Constantin Arniceru si Dumitru Schiopu.
La Vladesti se fac in general obiecte de utilitate practica: oale de capacitati diferite, cani, strachini, farfurii, castroane de mari dimensiuni, ulcioare; obiecte cu caracter ceremonial: ulcioare de nunta, plosti cu patru sau cu sase brate si doua compartimente, unul pentru tuica altul pentru vin; jucarii pentru copii, fluierici avimorfe sau zoomorfe. Desi sunt realizate pentru a fi utilizate in gospodarie, obiectele de ceramica nu sunt lipsite de frumusete. Pentru impodobire se foloseste o solutie de caolin alb. Vasele sunt scufundate, dupa prima ardere, in aceasta solutie, procedeul fiind specific centrului de la Vladesti. Pe acest fond alb urmeaza sa fie desenate, cu un smalt de culoare verde, motivele specifice centrului: crucea, spirala si bradutul.
Pentru a afla mai multe despre ceramica de Vladesti, dar si pentru a cumpara vase frumoase, va asteptam intre 22 – 26 aprilie 2009, la Sala Acvariu, unde va veti intalni cu creatiile lui Dumitru Schiopu si ale tinerei generatii Violeta si Eugen Patru.

Expozitia va fi deschisa miercuri, 22 aprilie, la ora 15.00 si va putea fi vizitata pana duminica, 26 aprilie, intre orele 10.00 si 18.00.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *