Sanatate

Doua serii de vaccin impotriva hepatitei B imunizeaza pe viata

Persoanele care au facut doua serii de vaccin impotriva hepatitei B, respectiv la nastere si la 18-20 ani, sunt imunizate pe viata, a spus, ieri, profesorul Adrian Streinu Cercel, directorul Institutului National de Boli Infectioase “Matei Bals”, la conferinta Ziua Mondiala a Hepatitei.”Oamenii trebuie sa constientizeze faptul ca hepatita B este o boala grava, care reprezinta, in lume, a zecea cauza de deces. Este nevoie de vaccinare, apoi contact sexual protejat, in cazul unei relatii intamplatoare. Cei care vor sa se casatoreasca ar fi bine sa faca inainte un test pentru hepatita B, C si SIDA, pe care sa il repete dupa trei luni si abia apoi sa renunte la prezervativ. Apoi, educatia sexuala a copiilor inca de la varsta de sapte ani. Acestea sunt doar cateva dintre elementele esentiale pentru prevenirea maladiei”, a mai spus Streinu Cercel.
In Romania, aproape un milion de persoane (intre 2 la suta si 7 la suta din populatie – conform estimarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii) sufera de hepatita cronica B.
“In fiecare luna, la Institutul Matei Bals din Bucuresti, diagnosticam 50-60 de pacienti cu hepatita B. Din pacate, cei mai multi dintre ei se afla deja in stadiul de hepatita cronica”, a mai spus directorul institutului.
Vaccinare.
In Romania a fost introdusa vaccinarea impotriva hepatitei B la nou nascuti din 1995, “ceea inseamna o buna protectie a copiilor nascuti din acel an incoace”.
“In prezent, cele mai mari probleme apar la tineri si adulti. Este necesara evaluarea periodica a starii de sanatate, pentru depistarea precoce a infectiei”, potrivit lui Cercel.
Netratata, aceasta forma de hepatita, cauzata de virusul hepatitic B, poate provoca ciroza sau cancer hepatic si, in final, decesul. Virusul B este de 100 de ori mai contagios decat virusul HIV (virusul imunodeficientei umane) care determina maladia SIDA.
La nivel global, mai mult de doua miliarde de oameni sunt infectati cu virusul hepatitei B, ceea ce inseamna o treime din populatia globului.
Un milion de purtatori ai virusului.
“Credem ca, la nivel national, ar putea fi un milion de persoane care au avut contact cu hepatita virala B si care pot fi purtatorii acestui virus. Trebuie sa mergem periodic la medic nu pentru ca ne simtim bolnavi, ci pentru ca un control periodic poate fi extrem de util. Este mai usor sa tratezi o boala in stadiul de inceput si mai greu sa tratezi fazele avansate ale bolii”, a spus si profesor doctor Mircea Diculescu, directorul Centrului de Gastroenterologie si Hepatologie din cadrul Institutului Clinic Fundeni.
La Fundeni au ajuns intre cinci si 20 de persoane cu suspiciune de hepatita B in urma programului national de evaluare a sanatatii, a mai spus acesta.
Bolnavii in stadiul avansat al maladiei pot primi tratament numai daca au fost acceptati de comisia de specialitate a Casei Nationale de Asigurari de Sanatate, la propunerea autoritatii locale similare.
Tratament costistor.
Tratamentul anual pentru hepatita B este de aproximativ un miliard de lei vechi pentru fiecare bolnav. Hepatita B este cu atat mai periculoasa cu cat rar prezinta simptome specifice. Testarea periodica si vizita la un medic specialist sunt foarte importante, mai ales ca si in Romania bolnavii pot beneficia de tratamente noi disponibile, care tin boala sub control si cresc speranta de viata, potrivit doctorului Diculescu.
Transmitere.
Virusul B poate fi transmis de la o persoana la alta prin contact direct cu sangele si secretiile umane contaminate. Principalele cai de transmitere sunt contactele sexuale neprotejate, injectarea intravenoasa a drogurilor prin utilizarea in comun a acelor nesterile, folosirea instrumentelor nesterile pentru tatuaje si piercing, folosirea unor obiecte personale precum periute de dinti sau aparate de ras apartinand persoanelor infectate. Copiii nascuti de mame infectate prezinta un risc crescut de a contracta acest virus.
In lume, mai mult de 350 de milioane de oameni sufera de forma cronica a bolii, iar un milion de oameni mor anual din cauza complicatiilor maladiei. Una dintre cele mai severe si agresive tipuri de hepatita este cea determinata de virusul hepatic B, considerat de Organizatia Mondiala a Sanatatii al doilea agent cu potential oncogen dupa tutun.
“Hepatita B este considerata, in statisticile mondiale, a doua boala cu transmitere sexuala, ca incidenta. In jur de 40-50 la suta dintre persoanele infectate raman purtatoare de virus B. Dintre acestea, circa 60 la suta dezvolta hepatita cronica, in jur de 30 la suta ajung la ciroza hepatica si intre 5 si 10 la suta dezvolta cancer de ficat. Din fericire, hepatita B poate fi prevenita prin vaccinare”, a adaugat Adrian Streinu Cercel.
Campanie de informare.
De Ziua Mondiala a Hepatitei, care a fost marcata si in Romania, Bristol-Myers Squibb impreuna cu Asociatia Pacientilor cu Boli Hepatice Sano-Hep Romania, Asociatia Romana pentru Studiul Ficatului (ARSF) si Institutul National de Boli Infectioase “Prof. Dr. Matei Bals” din Capitala au sustinut o campanie de informare si educare a populatiei pentru a atrage atentia asupra severitatii acestei boli si impactului ei asupra starii generale de sanatate din Romania.
Cu ocazia evenimentului, partenerii campaniei au lansat oficial si site-ul de informare despre hepatita B – www.hepatitab.com.ro. Accesand acest site, romanii vor afla ce inseamna hepatita cronica B, cu ce se deosebeste ea de hepatita acuta de tip A (boala mainilor murdare), de ce este considerata una dintre cele mai periculoase forme de hepatita, cum poate fi transmisa, care sunt metodele de preventie sau posibilitatile generale de testare si tratament.
Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *