LifeStyle

DON QUIJOTE la Alba Iulia

Duminica, 12 OCTOMBRIE 2008, orele 19:00 la Casa de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia, in organizarea Consiliului Judetean Alba si a Teatrului de Papusi “Prichindel” va fi prezentat spectacolul “DON QUIJOTE – Made in Romania” in regia maestrului DAN PURIC.
Producator: Fundatia ART PRODUCTION cu sprijinul Teatrul National “I.L. Caragiale” din Bucuresti.

Celebrul personaj al romanului lui Cervantes vine sa se mai lupte o data cu morile de vant intr-un spectacol marca Dan Puric. Un Don Quijote plecat din carte, care trece pe langa noi, ca singura sansa de mantuire a sufletului, intr-o civilizatie agonica. De la step la arte martiale, la dansuri populare romanesti, Don Quijote va traversa cu lejeritate barierele de cultura si mentalitate, intrand in sufletele oamenilor de pretutindeni. “Sunt convins ca, daca-l voi juca in Japonia, va fi intitulat Aventurile unui samurai nefericit. Astfel vom reda lumii taina omului si indemnul de a fi mai mult decat ceea ce este”. Dan Puric

Don Quijote de Dan Puric (Cervantes nu se va supara daca de data asta il lasam in umbra) e un spectacol lovit de toate muzele: putina comedie, ceva tragedie, cateva stele, poezie, epic (e totusi vorba de Don Quijote, eroul morilor de vant), dans, pantomima, teatru, muzica.

Si ce muzica! O fascinatie sonora neintrerupta: Albeniz (Asturias), Orff (Carmina Burana), von Suppe (Cavaleria Usoara) un pic de rockabilly, un praf de gospel, un moment cazacesc, foarte multe influente orientale, spaniole si chiar mexicane: Tomas Mendez cu Paloma Negra (in interpretarea Lilei Downs).

V-ati gandit vreodata ca Don Quijote poate interpreta un numar de wu shu cu sabia? Ei bine, daca e Dan Puric, poate. Sau ca Don Quijote ar trebui privit ca un cavaler crestin, nu ca un nebun ratacitor? Adaptarea lui Puric, desi poate parea doar un pretext pentru un frumos spectacol de dans, are mai multa profunzime si e mai plina de metafore decat percepi pe loc, in momentul in care te trezesti vrajit doar de joaca de pe scena.
Arta lui Dan Puric este sustinuta de compania sa de teatru, Passe Partout DP, care il secondeaza aproape mereu pe scena, fie in formatie impara, masculina, fie in cupluri de baieti si fete, care sunt pe rand tarani la han, dansatori la un concurs de dans, medici, asistente (care vireaza in stripperite), cazaci, bande care se ciomagesc pe strada. E o calatorie initiatica diversa si colorata, distractiva si putin trista, careia sfarsitul ii pune cruce. La propriu.
Don Quijote, Made in Romania este un altfel de spectacol. Unul in care Don Quijote vorbeste prin gesturi si pantomima si in care celebra lupta cu morile de vant se transforma intr-o lupta cu societatea de consum si in care teatrul fara cuvinte se imbina cu mijloacele multimedia.

Biletele se pot procura de la Casele de bilete ale Casei de Cultura a Sindicatelor din Alba Iulia si Teatrului de Papusi “Prichindel”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *