FILME

DaKINO, ziua a doua

A XVIII-a editie a Festivalului International de Film al Bucurestilor DaKINO a debutat aseara la multiplexul The Light-Liberty Center sub semnul politicii si al fotbalului. “Generation 68” de Simon Brook si “Maradona By Kusturica” de Emir Kusturica au deschis o editie care si-a propus sa schimbe atat continutul cat si infatisarea celui mai vechi festival de film de dupa 1990. La festivitatea de deschidere prezentata de Manuela Harabor a participat si Simon Brook, venit special de la Paris pentru Festivalul DaKINO. Prin documentarul sau, fiul celebrului regizor de teatru Peter Brook a intentionat sa arate cum reverbereaza miscarile sociale ale lui 1968 in prezent, dar si sa-i faca pe tineri sa inteleaga ca libertatea lor de azi e rezultatul unor schimbari care isi au originea in acele vremuri.

Aerul de libertate al momentului 1968 a fost prelungit de “Maradona By Kusturica”, gustat de public pana la ultima fotograma. Emir Kusturica s-a intalnit cu “Dumnezeul fotbalului” in decursul a doi ani, timp suficient ca cei doi sa se imprieteneasca si sa-si gaseasca puncte comune. Viata lui Diego Armando Maradona spusa chiar de el este un film uneori amuzant, alteori dramatic, fiind pigmentat de comentariile caustice ale acestuia la adresa SUA si a lui George W. Bush.

Incepand de azi, DaKINO trece la viteza de croaziera pentru ca incep proiectiile din competitia de documentar, respectiv scurtmetraj fictiune. Programul Salii 1 este urmatorul: intre orele 12 si 16 se proiecteaza documentare din competitie; ora 16 – “Unfinished Stories” de Pourya Azarbayjani (Iran), documentar inclus in sectiunea “DaKINO Goes Into Politics: Filmele lor, lumea tuturor”; de la ora 17.30 continua competitia documentarelor, iar de la ora 20 va fi proiectat documentarul “24 City” de Jia Zanghe, lansat in acest an la Festivalul de la Berlin. La cea de-a doua sala, proiectiile filmelor din competitia de scurtmetraj fictiune se desfasoara pe un prim tronson intre ora 12 si ora 14, fiind urmate de doua documentare reunite sub titulatura “Romanii in lume”. Programul acestei sali se incheie cu cele sapte documentare din sectiunea “Polonia comunista in documentarele lui Krzysztof Kieslowski”, a caror ora de incepere este 18.

www.dakino.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *