Stiri

Curcuma: condiment, planta decorativa sau medicinala?

Curcuma apartine familiei Zingiberraceae, plante importante in domeniul medicinei, dar si in cel alimentar. Acestea sunt raspandite in special in regiunile tropicale din Asia, India, Indonezia si Australia. Curcuma se cultiva insa si ca planta ornamentala, in special pentru flori. Aceasta are un rizom (tulpina subpamanteana) gros, carnos, asemanator celui de stanjenel. Radacina este folosita adesea in industria alimentara pe post de colorant. S-a constatat ca preparatele din curcuma stimuleaza puternic secretia de bila. Planta poate fi folosita ca stimulent digestiv si, cu moderatie, in condimentarea alimentelor.
Curcuma are frunze lungi in forma de lance, rigide, lucioase si de culoare verde deschis. Vara, in varful tulpinilor inalte de aproximativ 60-70 de centimetri apar florile de culoare rozalie, care au o forma particulara si care traiesc cateva saptamani. In Europa, Curcuma se cultiva in general ca planta de apartament. In zonele cu clima blanda poate fi cultivata insa si in gradina, unde formeaza tufe spectaculoase.

Ingrijire.
Curcuma prefera zonele cu temperaturi care depasesc 12-15 grade Celsius, inclusiv in lunile de iarna. Planta trebuie tinuta intr-un loc luminos, insa ferita de razele directe ale soarelui, care pot provoca arsuri frunzelor. Iarna, ghivecele trebuie tinute la adapost de frig. Curcuma are nevoie de un climat cald si umed pentru a se dezvolta armonios. Din martie si pana in septembrie trebuie udata abundent si cu regularitate, evitand insa acumularea apei in vasul ghiveciului. Pamantul nu trebuie lasat sa se usuce intre udari. Daca aerul este uscat, frunzele se pot vesteji la varfuri, de aceea este recomandata pulverizarea acestora cu apa pentru cresterea umiditatii. La inceputul toamnei, frunzele incep sa ingalbeneasca si, din acest moment, planta nu mai trebuie udata sau se uda cel mult o data pe luna folosindu-se foarte putina apa. Iarna, planta se pastreaza in incaperi luminoase la o temperatura de 18 grade Celsius. Poate suporta chiar si 12 grade Celsius in situatii extreme si pentru perioade scurte de timp. Se reincepe udarea in luna martie, atunci cand incep sa apara noile frunze. Curcuma se cultiva intr-un teren bogat in materie organica, bine drenat si usor acid. Planta nu necesita ingrasaminte daca pamantul este bogat si se schimba anual.

Inmultire, paraziti si boli.
Inmultirea se poate face primavara prin despartirea rizomilor. Se recomanda divizarea plantei o data la doi ani, atunci cand s-a format o tufa destul de bogata. Rizomii de Curcuma au forme diferite in functie de specie. Fiecare rizom se planteaza singur intr-un ghiveci de dimensiuni medii.
In general, Curcuma nu este atacata de paraziti sau boli. Foarte rar se intampla sa fie afectata de cosenile. Daca planta este udata in lunile de iarna, radacinile pot putrezi, provocand moartea rapida a plantei.

Sursa: www.monitorulsv.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *