Evenimente

Cum s-a format Luna? La muzeul de Geologie

Muzeul Naţional de Geologie vă aşteaptă sâmbătă, 17 aprilie 2010, orele 11.00, la conferinţa „Ipoteza captării Lunii în timpuri preistorice, din perspectivă geologică” susţinută de către dr. Mircea Ţicleanu, cercetător ştiinţific al Institutului Geologic al României. „O analiză ciclostratigrafică a ultimilor 120.000 de ani, prezentată de o echipă de cercetători români, condusă de geologi ai Institutului Geologic, la ultimul Congres Internaţional de Geologie de la Oslo, în 2008, a scos în evidenţă foarte clar un moment cu totul deosebit petrecut acum cca 40.000 de ani. Acesta poate corespunde unei schimbări bruşte a duratei anului
precesional de la cca 14.000 la cca 26.000 de ani, fapt care poate fi pus lesne pe seama unei modificări a poziÅ£iei axei de rotaÅ£ie a Terrei. Aceasta se putea realiza sub influenÅ£a unui alt corp ceresc, posibilitate care ar putea coincide cu captarea Lunii, posibil fostă primă planetă a Sistemului Solar. In acest caz se confirmă ipotezele unor astronomi care admiteau captarea Lunii, eventual chiar într-o epocă geologică recentă. Acestea ar confirma ÅŸi vechile tradiÅ£ii ale unor popoare privitoare la un cer fără Lună în trecutul foarte îndepărtat, tradiÅ£ii care au conturat existenÅ£a aÅŸa numitei ‘Lumi arcadiene preselenare’, dar care pot explica uÅŸor ÅŸi alte observaÅ£ii importante de natură ÅŸtiinÅ£ifică (deglacifierea bruscă a Scandinaviei de acum 40.000 de ani constatată de geologii nordici, „criza” identificată de către arheologi la momentul 40 ka, unul dintre evenimentele Heinrich, etc). In acelaÅŸi timp sunt practic infirmate ultimele ipoteze legate de formarea Lunii prin ciocnirea Terrei cu un corp ceresc cam de mărimea planetei Marte, dar ÅŸi alte ipoteze mai vechi. Toate acestea ne pot conduce ÅŸi la o reconsiderare a rolului pe care l-a jucat sau îl poate juca în viitor centrul secundar de masă care se poate contura în cadrul Sistemului Solar, în momente foarte scurte de timp, pe seama planetelor gigant, în frunte cu Jupiter ÅŸi Saturn”: dr.Mircea Å¢icleanu ÅŸi colaboratorii.

Conferinţa din luna aprilie –„Ipoteza captării Lunii în timpuri preistorice, din perspectivă geologică” – face parte din ciclul de întâlniri cu „Expediţionari români pe Mapamond” care se va desfăşura la Muzeul Naţional de Geologie până în luna mai 2010.
Conferinţele sunt susţinute în Sala de Conferinţe de la parterul muzeului, începând de la orele 11.00.
Participarea la acest program se face în urma unei rezervări, fie la numărul de telefon 212.89.52, fie prin e-mail la adresa: lorentz.diana@igr.ro, în limita celor 80 de locuri disponibile.
Preţul de acces este de 4 lei/redus şi 8 lei/adult.

Muzeul National de Geologie adaposteste principalele colectii geologice din Romania, adunate timp de peste 100 de ani, incepand cu anul 1880, incluzand esantioane de mare valoare preluate succesiv din colectiile Biroului geologic si ale Institutului Geologic. Colectarea, conservarea si studierea esantioanelor a demarat o data cu infiintarea, in 1906, a Institutului Geologic al Romaniei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *