Evenimente

Cultura versus Indoctrinare in scoala romaneasca

Asociatia Secular-Umanista din Romania a lansat in urma cu o saptamana campania Stop indoctrinarii religioase in scoli!, in prima etapa amplasand panouri publicitare in centrul Bucurestiului, in zona Palatului Cotroceni, a Parlamentului si a Patriarhiei, cu scopul de a sensibiliza opinia publica si factorii politici de decizie asupra acestei probleme si de a initia o dezbatere la nivelul societatii pentru gasirea unor solutii viabile.

In acest context, raspunsul din data de 15 februarie al Patriarhiei BOR, prin cantonarea in stereotipuri de genul laicitate = comunism dezamageste prin incercarea de escamotare a problemelor semnalate de societatea civila (in paranteza fie spus, vesnica invocare a roadelor dureroase mostenite din comunism este cel putin bizara atunci cand vine din partea unei institutii care refuza deconspirarea membrilor sai care au colaborat cu Securitatea si care, dupa 1990, a continuat sa pastreze in functie inalti ierarhi dovediti drept colaboratori ai acesteia).

Prin tonul abordarii, BOR isi afirma clar pozitia, asumata de facto, de controlor al sistemului de educatie, refuzind propunerea pe care ASUR a facut-o responsabililor invatamintului si parintilor.

Prin continut, BOR demonizeaza cultura care nu este trecuta prin filtrul interpretarii religioase si asociaza stiinta cu procesul comunist de ateizare prin informare, desi proclama toleranta si respectarea libertatii de constiinta.

Merita facute cateva precizari:
1.in Constitutia Romaniei nu se prevede o educatie de tip confesional in scolile publice si nu se prevede studierea religiei timp de 12 ani, neintrerupt. Articolul 32 mentioneaza doar ca In scolile de stat, invatamantul religios este organizat si garantat prin lege. Asociatia noastra sustine ideea unui invatamant religios bazat pe intelegerea fenomenului ca atare si predat in spiritul dialogului interconfesional. Reamintim ca pozitia ASUR este neechivoca: in unitatile de invatamint de stat trebuie pastrata o stricta neutralitate religioasa, iar in cadrul orelor de Religie trebuie predata Istoria Religiilor si nu doar viziunea particulara a unui anumit cult, indiferent care ar fi acela.

2.Este surprinzatoare insistenta cu care BOR apeleaza la sprijinul statului; atat in ceea ce priveste finantarea, cat si in problema predarii religiei. In comunicatul de presa se afirma ca
[] educatia religioasa trebuie asumata in mod liber, conform dorintei parintilor si copiilor. In acest sens, Biserica a respectat deciziile comunitatilor locale [] parintii au dreptul de prioritate in alegerea modului de educatie acordata copiilor lor. Asadar, Biserica respecta si binecuvinteaza, in acelasi timp, libertatea copiilor si a parintilor acestora
In fapt, Patriarhul BOR a solicitat Parlamentului si a obtinut eliminarea din textul Legii Educatiei a prevederii conform careia elevii puteau sa opteze ca in locul orelor de religie sa studieze istoria religiilor, istoria culturii si artelor etc.
In conditiile in care in Romania sunt 18.300 de biserici si doar 4.700 de scoli generale, ASUR propune ca in cazul predarii confesionale a orelor de religie, acestea sa se desfasoare doar in biserici si strict pe cheltuiala cultului respectiv.

3.Abilitarea profesorului de religie de catre cult presupune obtinerea asa-zisei binecuvantari din partea ierarhiei religioase locale. In conditiile in care retragerea binecuvantarii aduce, conform legii, pierderea automata a locului de munca, cata independenta mai are profesorul in acest caz? O alta intrebare ramasa fara raspuns atat din partea Patriarhiei cat si din partea Ministerului Educatiei, Ministerului Muncii sau a organizatiilor sindicale ale profesorilor.

4.Patriarhia BOR a ignorat semnalele societatii civile in privinta manualelor de religie ce promoveaza violenta fizica si psihica asupra copiilor si nu a luat nici un fel de masuri pentru retragerea acestora. Un exemplu bine cunoscut este manualul de Religie. Cultul ortodox. Clasa I, de la Editura Sf. Mina, Iasi (2006) care a fost chiar reeditat in 2008, iar in toamna lui 2010 era disponibil in librariile din Bucuresti.

Sa ne marginim la cifre:
avem de 4 ori mai multe biserici decat scoli
anul viitor Statul va aloca de trei ori mai multi bani pentru constructii de biserici decit pentru reparari de scoli
fondurile alocate anual cultelor religioase depasesc bugetul Ministerului Culturii
Aceste argumente vorbesc de la sine.

Patriarhia se teme de cultura fara credinta; eu ma tem de o Romanie fara cultura.

Pentru informatii suplimentare, va rugam contactati:
Alexandru Toma Patrascu
Vicepresedinte ASUR
toma.patrascu@asur.ro
0788 39 25 39
pr@asur.ro
http://asur.ro/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *