LifeStyle

Cryptanthus sau steaua-pământului

CryptanthusCryptanthus mai este cunoscută şi sub numele de steaua-pământului. Numele plantei derivă din grecescul „kryptos”, care înseamnă „ascuns”, şi „anthos”, care înseamnă „floare”. Acest nume i-a fost atribuit ca urmare a faptului că majoritatea speciilor fac flori care rămân ascunse sub frunzele destul de mari.

Genul cuprinde aproximativ 20 de specii de plante mereu verzi, originare din America Centrală şi de Sud. Cryptanthus este cultivată în special pentru frunzele sale cu un puternic efect decorativ. Acestea cresc în formă de rozete şi au marginile ondulate. Pot avea culoare verde, roz, roşu-maroniu, având adesea, pe orizontal sau vertical, dungi de culoare albă, gri sau maro. Partea inferioară a frunzelor este acoperită în general din mici ţepi.

În condiţii de creştere normală, la baza frunzelor se formează numeroase vlăstare, care produc mici inflorescenţe, alcătuite din flori de culoare albă.

ÃŽngrijire.
Această plantă iubeşte locurile foarte luminoase, dar depărtate de lumina directă a soarelui, mai ales în perioadele cele mai calde ale anului. Culoarea frunzelor tinde să pălească dacă planta este cultivată în zone foarte întunecate. Nu suportă frigul, temperatura ideală fiind cuprinsă între 15 şi 20 de grade Celsius. Aşadar, iarna, planta trebuie cultivată în casă sau în seră.

Cryptanthus are nevoie în mod regulat de apă, pământul trebuind menţinut umed. Începând cu luna martie şi până în octombrie, se poate administra îngrăşământ pentru plante verzi, acesta amestecându-se în apa cu care se udă planta. Pentru a creşte umiditatea ambientală, frunzele pot fi stropite cu apă distilată.

În ceea ce priveşte solul, Cryptanthus are nevoie de un pământ bogat în materie organică şi foarte bine drenat. Pentru o bună dezvoltare, este indicată schimbarea ghiveciului, cel puţin o dată la doi ani, iar acesta nu trebuie să fie de mici dimensiuni.

Înmulţire, paraziţi şi boli.
Primăvara sau vara se pot desprinde vlăstarele apărute la baza frunzelor. Fiecare se plantează într-un ghiveci şi se udă des. Noile plante trebuie ţinute, într-o primă fază, într-un loc cald (temperatura ideală fiind de 21 de grade Celsius) şi semiumbros, evitându-se expunerea directă la razele soarelui. Uneori este nevoie de câteva luni pentru a se dezvolta rădăcina.

Cryptanthus este atacată uneori de afide şi acari, chiar dacă planta este considerată rezistentă la paraziţi şi boli. Lipsa luminii poate duce la pălirea culorii frunzelor. În cazul în care se observă acest fenomen, ghiveciul trebuie mutat într-un loc mai luminos şi este nevoie de aproximativ două săptămâni pentru ca planta să-şi recapete vigoarea.

Sursa: www.monitorulsv.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *