Concerte

Concert Harry Tavitian & Cserey Csaba

Rotary Club Sighetu-Marmatiei si Sighet-Online.ro va invita la o calatorie inedita, de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian & Cserey Csaba pe 14 martie 2010 in Sighetu Marmatiei. Rotary Club Sighetu-Marmatiei si Sighet-Online.ro va invita la o calatorie inedita, de la blues la etno-jazz cu Harry Tavitian & Cserey Csaba. Pianistul Harry Tavitian si percutionistul Cserey Csaba ne vor calauzi in lumea fascinanta a jazzului, intr-un concert extraordinar, duminica 14 martie 2010, ora 18, in sala George Enescu a Liceului de Muzica din Sighetu-Marmatiei.

Cei doi muzicieni vor oferi publicului compozitii proprii, teme din repertoriul jazzului clasic, blues Si gospel.

Considerat de ziarul american International Herald Tribune cel mai important jazzman roman contemporan, Harry Tavitian se numara, potrivit criticului austriac Richard Schuberth, printre pianistii extraordinari care au initiat si au desavarsit Noul Jazz Est-European. Jazzul de avangarda si blues-ul arhaic alterneaza in creatia sa, traversata de la inceputul carierei sale de un puternic filon etnic.

Cserey Csaba, unul dintre cei mai inventivi percutionisti romani de jazz, se numara printre partenerii preferati ai lui Tavitian. Harry Tavitian: in ultimii sapte ani am cantat impreuna in duo, trio sau ca invitat al formatiei mele Orient Express in numeroase concerte, in Romania, Ungaria, Belgia si Germania.

Harry Tavitian: Cserey Csaba mi este un partener foarte drag. Are mult rafinament, sensibilitate, plus un simt extraordinar al ritmului si al… umorului
Cserey Csaba: Harry e un om foarte interesant, misterios, atras ca si mine de lumea Orientului. Simt ca in jazz ma exprim pe mine insumi si reusesc sa transmit acesta emotie si publicului. Muzica pe care o fac cu Harry este ceva aparte, poate chiar esenta jazzului: spontaneitatea si trairea adevarata.

Harry Tavitian s-a nascut in anul 1952 la Constanta intr-o familie de armeni. A studiat pianul clasic de la varsta de 6 ani. Este absolvent al Academiei de Muzica din Bucuresti. La 17 ani descopera blues-ul. In 1978, la Constanta, pune bazele grupului Creativ cu care va castiga in 1980 premiul I pentru debut la Festivalul de Jazz de la Sibiu si va deveni promotorul jazzului de avangarda in Romania. In anii 80 muzica Creativului era sincrona cu cea a avangardei jazzului european si a tendintelor de coagulare a scolilor nationale de jazz din Estul Europei, in ciuda izolationismului politic al Romaniei, a problemelor legate de neacordarea vizelor si imposibilitatea de a raspunde invitatiilor la festivalurile din Occident. In 1985 si 1986 grupul Creativ scoate doua LP-uri la casa londoneza Leo Records. Fanii de jazz din Romania primesc vestea cu entuziasm, ca un semn al spargerii universului concentrationar al dictaturii Ceausescu.

Cserey Csaba (n. 1958, Gheorgheni). Este unul din cei mai inventivi percutionisti romani de jazz. Autodidact, a inceput sa cnte rock progresiv in anii 70. Creator al unui spectacol unic de percutie solo intitulat Marsul tobelor, fondator al formatiilor Mistic si Trio. Initiator al unei Scoli de percutie la Satu Mare.
Pentru Csabcsy tobele inseamna totul: toba este cel mai vechi intrument, e o parte din istoria lumii; intai a fost folosita ca mod de comunicare si de-abia apoi ca un instrument muzical. Viata e de neimaginat fara ritm, de la bataile inimii pana la ritmul vietii de fiecare zi.

Muzica duo-ului este deosebit de apreciata de public pentru energia debordanta, spontaneitatea, dar si pentru pasajele de o mare tensiune dramatica. Comunicarea deosebita intre cei doi se transmite si intre scena si public.

Cei doi muzicieni au fost invitati sa concerteze in 2009 la Frankfurt, in programul Romania la zilele Culturale ale Bancii Central Europene.

La sfarsitul lui 2008 duo-ul a lansat primul CD, numit Nasterea, care s-a bucurat de un mare succes. Acesta exprima puterea de a transcende a muzicii, in toate traditiile si formele sale (Roger Griffin).

Tavitian, fan al concertelor in orase mici

Harry Tavitian: In general am avut placerea de a merge prin locuri mai putin umblate, mai putin batatorite… Ma simt foarte bine la concertele din orasele mai mici si sunt sigur ca asa va fi si la Sighetu-Marmatiei. Este foarte usor sa canti in orasele mari, in locurile frecventate care iti garanteaza un public, dar exista si spatiul mult mai extins al oraselor mici. Acestea sunt locuri pe care le-as recomanda oricarui muzician de jazz; vor avea surprize pe cat de mari pe atat de placute, caci exista un interes pentru jazz si in astfel de locuri. O sa gasiti aici si o lume foarte buna. Legaturile dintre oameni sunt mai stranse, intimitatea e mai mare. Pentru mine astfel de locuri sunt binecuvantate… Interesul oamenilor e mare, iar actul artistic excelent primit. Spuneam in 2006, intr-un interviu pentru situl Muzici si faze ca din pacate in prezent rezista numai cluburile si promoterii din orasele mari. Astept sa se schimbe lucrurile catre comunitatile din orase mici care pot prelua o parte a miscarii de jazz din Romania. Iata ca Si Sighetu-Marmatiei e unul din locurile unde speranta mea devine realitate.

Altfel, despre jazz

In concertul de la Sighetu-Marmatiei, Harry Tavitian promite ca muzica sa surprinda momente importante din istoria jazzului si sa fie insotita de explicatii care sa ilustreze mecanismul care a dus la nasterea diverselor stiluri de jazz in contextul vremurilor pe care aceasta muzica le-a traversat. Cei doi muzicieni doresc sa impartaseasca publicului bucuria acestei muzicii, fara didacticism ci spontan si firesc asa cum este insusi jazz-ul.

In 2009 Harry Tavitian a fost protagonistul proiectului Teach me Tonight de la Institutul Cultural Roman, o serie de Sase concerte – lectie. Ultimul concert din aceasta serie a fost n decembrie, la Ateneu Romn, unde Harry Tavitian l-a avut ca invitat si pe Cserey Csaba.

Inca de la inceputul carierei sale, Tavitian a fost constient de importanta laturii educative in formarea publicului de jazz ; el are o bogata experienta in domeniu, ca organizator de club de jazz (1978-1987) si (1992-2002), organizator – incepand din 1982, la Constanta – a peste 60 de concerte de jazz (celebre fiind “Atelierele de Improvizatie”), realizator de emisiuni de jazz la Radio Constata (1990-2008). A sustinut workshopuri (Cluj, Amsterdam) si chiar concerte cu titlul “Lectia de jazz”, in parteneriat cu institutii de invatamant. Dupa unul din aceste concerte, organizat la Valenii de Munte, presa scria: Harry Tavitian a reusit, printr-un recital extraordinar care a cuprins – dincolo de interpretarile senzationale – si un discurs complex despre istoria jazzului, ceea ce isi propusese: ca publicul sa nu plece cu niste simple informatii ci sa fie cucerit de ceea ce este fenomenul” numit jazz”.

“Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite?”

Harry Tavitian: “Astept cu nerabdare sa ma intalnesc cu publicul din Sighetu-Marmatiei. Stiu ca exista in Sighet iubitori ai jazzului si sper ca dupa acest prim concert sa castigam Si noi fani.

Prin ceea ce voi istorisi despre jazz dar si prin muzica pe care o vom oferi, sper sa impartasim publicului ce inseamna jazz-ul ca fenomen viu, ca arta care a marcat secolul 20. Elementul de baza al acestei muzici, improvizatia, este sublimarea ideii de libertate. A singurei libertati adevarate – cea din tine. Pentru a te indragosti de jazz, e esentiala participarea la concerte. Exista o idee preconceputa: ca jazzul e doar pentru initiati. Da! Jazzul este pentru niste elite. Dar stiti ce fel de elite? Cele ale oamenilor normali, deschisi. Omul firesc, natural, este astazi din ce in ce mai rar. Asta este elita jazzului.

Comunicarea in jazz, intre scena si sala, e de un tip special. Muzica se naste acolo, in fata publicului. Participarea muzicianului este totala, daruirea lui este totala. Publicul simte lucrul acesta si legatura se realizeaza de la sine. Prin felul in care se bucura de clipa aceea irepetabila, de muzica nascuta spontan in fata lui, publicul e impreuna-creator cu muzicienii de pe scena. ”

Ecouri media
Un concert exceptional la Bruxelles! indelung aplaudati de un public entuziast, cei doi maeStri ai jazzului romnesc au oferit un spectacol de neuitat pe scena clubului Music Village. Frumusetea muzicii lor a hipnotizat pur si simplu audienta.

Harry Tavitian & Cserey Csaba iaraSi au uimit la fiecare concert al maeStrilor eSti pur Si simplu hipnotizat de scena, att muzica lor, care transmite o bucurie imensa de a exista, ct Si energia celor doi te tin n priza Si te fac sa te simti participant la o conspiratie mondiala a celor aleSi sa se bucure de muzica scriitorul Alexandru Vakulovski despre concertul sustinut de duo la Festivalul Stufstock, Vama Veche, 2008

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *