Concerte

Concert 'DIASPORA COMPONISTICA ROMANEASCA'

Centrul national de arta “TINERIMEA ROMANA” si Uniunea compozitorilor si muzicologilordin Romania  prezinta Joi, 24 Ianuarie 2008, orele 19, concertul ‘DIASPORA COMPONISTICA ROMANEASCA’ (VI)

Interpreteaza: Ansamblul “ARCHAEUS”

Constituit în 1985, atelierul de muzica contemporana Archaeus din Bucureşti si-a propus propagarea celor mai diverse tendinţe, orientări si tehnici de compoziţie din creaţia contemporana (preponderent româneasca), precum si abordarea muzicii bizantine sau din marile epoci ale creaţiei universale.

Ansamblul, condus de compozitorul Liviu Dănceanu, este alcătuit din interpreţi de elită – Anca Vartolomei (violoncel), Rodica Dănceanu (claviaturi), Ion Nedelciu (clarinet), Şerban Novac (fagot), Dorin Gliga (oboi), Marius Lacraru (vioara), Alexandru Matei (percuţie).
Până în prezent, Archaeus a susţinut peste 200 de concerte incluzând 400 de opusuri (printre care numeroase prime audiţii) decupate din creaţia a peste 230 de compozitori (parte dintre aceştia dedicându-le piesele respective).
Programelor prezentate în 60 de oraşe (în aproape 100 de săli) din România, li s-au adăugat frecvente apariţii în Marea Britanie, Franţa, Spania, Elveţia, Austria, Germania, Italia, Finlanda, Bulgaria, Ungaria, Slovacia, Serbia, Rusia, Albania, SUA, fie în stagiunile camerale, fie în peste 30 de festivaluri prestigioase din Europa si America. La acestea se adaugă mii de minute de înregistrări la radiodifuziunile din România, Franţa, Germania, Italia, Serbia, Elveţia, Rusia etc., dar si pentru discuri si casete audio. Archaeus a realizat coloana muzicala la pese 20 de filme de animaţie, documentare, filme video si experimentale.
Pentru prodigioasa sa activitate, ansamblul a fost distins cu Premiul ATM (1987), Premiul Uniunii Compozitorilor (1990), Premiul Uniunii Criticilor Muzicali (1991), Premiul revistei „Actualitatea muzicala“ (1996) si Premiul Soros (1997).
În ianuarie 1997, în aula Uniunii Compozitorilor , formaţia a susţinut primul Festival Archaeus în cadrul căruia a prezentat 6 concerte cu participarea unor invitaţi de prestigiu din ţară şi de peste hotare.
Din anul 2007 atelierul de muzica contemporana Archaeus îşi desfăşoară activitatea în cadrul Centrului Naţional de Artă „Tinerimea Română” din Bucureşti.

In program:
COSTIN CAZABAN – SOLVE E COAGULA
YEHUDA YANNAY – SEVEN LATE SPRING PIECES
TUDOR MISDOLEA – DANS NOCTURN
VLADIMIR BELEAEV – SEPTET (IN MEMORIAM)
AUREL STROE – HUMORESKE MIT ZWEI DURBLICKEN ZUM LEEREN

Sala de concerte a Centrului National de Arta ‘TINERIMEA ROMANA’ se afla pe Bd. Schitu Măgureanu nr. 4, la podul Izvor.

Relatii si rezervari la telefon 315.81.65, zilnic intre orele 10-16

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *