La un an

A trecut si un anisor de cand traim fericirea de a avea copil. A fost un an plin, dar cu foarte multe satisfatii si nu ne rugam decat sa ne tina Dumnezeu pe toti sanatosi!

La bilantul de un anisor a iesit foarte bine, ca de obicei, indraznesc sa spun. A crescut cu 260 g in luna a 12 de viata, deci avea 11,460 kg, iar ca si inaltime, imi ies tot 83 de cm la masuratori.
Mananca bine, frumos, bea laptele cu mult mai multa pofta de cand am trecut la Novalac 3, probabil pentru ca are aroma de vanilie. In ultimele zile chiar ne-a uimit, pentru ca si-a marit foarte mult cantitatea de lapte, dar o sa revina supra acetui aspect.
In aceasta luna a dormit foarte bine, modificari fiind doar in somnul de peste zi, cand, in functie de program, doarmea in 1,2 sau trei reprize de pana la 3 ore. Daca dupa masa de la ora 6 mai doarme pana pe la 9-10, atunci urmatoarea repriza de somn este dupa ora 14. Daca se trezeste la 7-8, de obicei se mai culca pe la 12 si doarme pana la 14-15, situatie in care este posibil sa mai vrea sa doarma putin si pe la 16-17.
Am modificat si programul de baie, pentru ca el se misca foarte mult si mai ales dupa ora 18. Eu fac miscare alaturi de el si seara cadem cam rupti de oboseala. Asa ca ii fac baie generala la pranz, de obicei dupa masa, pentru ca apoi stam in casa sau chiar doarme si seara, cand venim din oras si este foarte obosit, vrea sa manance si sa doarma repede, il spal rapid la chiuveta.

Cu dintii stam la fel, adica tot 6. Noutatea este ca se spala pe dinti! Aveam deja periuta primita in dar de la Lila, careia ii multumim!!! I-am cumparat pasta de dinti adecvata varstei, de la Chicco, cu gust de capsune. Operatiunea a inceput asa: i-am pus putina pasta de dinti pe periuta, eu mi-am luat periuta mea si am inceput sa imi periez dintii in fata lui. I-am dat si lui periuta lui si a inceput si el sa ma imite. Mai nou ma lasa si pe mine sa-l spal, sta foarte cuminte si interesat de operatiune!!! Inainte nu ma lasa nici sa ma uit la el in gurita!

Cu mersul stam din ce in ce mai bine, insa nu s-a desprins inca. Alearga, merge foarte bine, drept, nu leganat, calca pe toata talpa si exploreaza tot in jur, dar tinandu-ma de mana! Are tentative de a-mid a drumul, insa fara sa-si dea seama, iar mie imi este teama sa-l las, deocamdata. Cred ca la capitolul acesta mai este putin de asteptat.

Ce stie sa faca: imi arata prin casa multe obiecte, stie incaperile. Daca-i spun sa ma duca la telefon, la masina de spalat, la baie, in baie la cada, afara la caine, la leagan, la poarta, in gradina…
La telefonul fix apasa pe butoane si acestea bipaie, ridica receptorul si-l pune la ureche, spunand un fel de “alo”, chiar daca uneori il aseaza invers. La fel face si cu telefonul mobil sau cu cele de jucarie. Daca le are in apropiere si eu duc mana la ureche spunand “alo, Razvan!”, ia si el telefonul si-l pune la ureche sau duce pur si implu mana la ureche, simbolic.
Stie cum fac greierasii, spune un fel de “marsh” la caine, scuturand din mana, da din mana cand ii spunem cum zboara porumbeii “fal-fal”, uiotandu-se pe cer sa-i vada, spune cum face pisica, intr-un fel propriu, desigur!
Daca-i batem ritmul din picior, bate si el, daca repet niste silabe, repeta si el, exact cu aceeasi intonatie.
Este la fel de curios si de receptiv la cantecele, poezioare si la miscari!
In parc stie unde este fantana arteziana si cand ajungem in dreptul ei, desi ocolesc pe o alee paralela, da drumul la carucior si ma trage de mana spunand “a-pa, a-pa!”. Binainteles ca ajungem al “apa” si o admiram minute in sir, apoi vrea sa-l ridic sa puna mana la apa de la tasnitoare. oricum, de bunavoie nu-l desprind de locul cu pricina!
Prin curte si in parc imi arata florile, prin parc vrea sa mearga numai pe spatiul verde si prin rondurile de flori…

Stie sa se joace cu masinutele pe jos, adica stie sa le impinga sa mearga pe roti, pune jucariile in cosul lor, daca ma vede pe mine ca fac asta.

Jucarii preferate: mingea ( nelipsita la plimbare), tricicleta sa o implinga, caruciorul sa-l impinga, orga, jucariile care scot sunete si au luminite, zornaitoarele, animalutele de plastic, linguritele, pliciul pentru muste, cuburile (eu le asez, el le rastoarna). Inca arunca obiectele din mana, dupa ce s-a plictisit de ele, dar si pentru amuzament, asteptand sa i le ridice cineva. Am observat ca daca este la plimbare si are un obiect in mana, iid a drumul pe asfalt, apoi se apleaca sa-l ia si iar ii da drumul…si tot asa!! AAA si este fascinat de masina de spalat!!

Ce a mai mancat nou: galuste de gris, orez cu lapte, zahar brun, sare

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *