3 ani si jumatate

In curand R va face 3 ani si jumatate.
Merge la gradinita (cu pauze pentru boala, pentru lipsa de chef sau pentru capriciile vremii). Pornirea este grea, mai ales in primele zile dupa o perioada mai lunga de stat acasa. Se impotriveste, ne roaga, plange…si pana la urma mai castiga o zi acasa, cu promisiunea ca “maine” se va duce si nu va mai plange. “Maine” chiar se duce, deci nu glumeste! Cam asa arata tabloul primei saptamani de gradinita (dupa pauza): o zi da, una ba….
La gradinita ii place si a invatat foarte multe lucruri intr-un timp foarte scurt, doamna educatoare isi da silinta si munceste mult cu ei. R a facut progrese pe toate planurile, de cand merge in colectivitate. Mereu ne povesteste de “prietenul meu X”, “fratii mei de la gradinita” :).
Sta bine la capitolul limbaj, verbalizare, retinerea unor texte, povestirea unor intamplari, jocul preferat fiind invetarea de povesti cu personaje. Se joaca singur cu figurine, papusi, masinute, le pune nume, face scenarii.
Stie sa numere bine pana la 10. Mai mult nu l-am invatat, desi mai baga cate un 11, 15, 25….Numara obiecte fara greseala, chiar ii place si nu se plictiseste, nu se enerveaza atunci cand il pun sa mai numere o data daca greseste. Numaram personajele din carti, scaunele din camera…cam tot.
Desparte in silabe si numara silabele, de multe ori pe zi isi aduce aminte de aceasta activitate. Pune frumos dosul palmei sub barbie, desparte in silabe si cu cealalta mana marcheaza numarul silabelor, apoi numara degetele si-mi spune victorios rezultatul. La gradinita a invatat asta, iar noi suntem foarte mandri ca le nimereste 🙂
La scris nu este atat de avansat pe cat sunt copiii din grupa sa (e la grupa mijlocie), insa vine usor din urma. Totul sta in exercitiu, insa avand in vedere ca a stat acasa cam multisor…l-am repetat noi pe 2, insa n-am prea avut eu timp sa ma ocup si nici nu o pot egala pe Doamna la metoda :). La cifrele 0 si 1 sta foarte bine. II place sa scrie si ma pune sa-i scriu cifrele punctat, el sa urmareasca punctele

De la Zmeu

Avem si o serie de carti pe acelasi principiu, atat pentru scrierea cifrelor, cat si a literelor

De la Zmeu

Stie culorile si cateva forme geometrice: triunghi, cerc, patrat, oval, dreptunghiul nu-l nimereste de fiecare data si mai stie hexagonul, steluta, semiluna, cubul, conul. Aici trebuie sa mai lucram.
Stie sa deseneze cercul, triunghiul si patratul. Stie sa deseneze o floare, un om, chipul unui om.
Ii plac cartile cu activitati si asa reusim sa mai umplem timpul si sa invatam lucruri noi.
Ii place sa i se citeasca povesti si participa. Asta il ajuta sa-si mentina atentia concentrata pentru o poveste mai lunga.
Se poate imbraca singur in pantaloni, strampi, isi pune ciorapii, se poate incalta singur in cizme. La bluze mai are dificultati, in special la cele care nu sunt deschise. Cea mai interesanta activitate este totusi dezbracatul, tine neaparat sa se dezbrace singur :).
Reproduce cu usurinta melodii, il atrag instrumentele muzicale.

Are momente de revolta din ce in ce mai scurte, ne intelegem mai bine. Este cooperant, ma ajuta daca-l solicit, accepta o explicatie dupa ce pune mai multe intrebari si cere lamuriri.
Jucaria preferata ramane bicicleta fara pedale, pe care o avem in casa de cand s-a pus frigul si cu care “face naveta” intre camere. Daca-l strig din bucatarie, se urca pe bicicleta si vine, desi sunt doar cativa metri distanta 🙂 Ia niste viraje si pune niste frane…cu care ne-am obisnuit, insa ai impresia ca spulbera caloriferul sau tamponeaza frigiderul…iar el se opreste la cativa cm distanta.
Ma gandesc cu groaza la role/ placa/ bicicleta…cred ca si le va dori in vara asta, poate nu pe toate, dar oricum, ii dau o mai mare libertate si tocmai de asta imi este teama. Cat a fost vremea buna a invatat sa mearga pe trotineta si cu greu il puteam opri. Nu-mi era teama decat ca transpira si se imbolnaveste. Cum sa gestionez situatia asta? Ar trebui sa ma obisnuiesc cu gandul, nu?

4 thoughts on “3 ani si jumatate

  1. Mi se pare foarte avansat pentru 3 ani jumate! Cum de l-ati dat direct la grupa mijlocie?
    Si noi vrem sa ii luam bicicleta lui S., merge deja de vara trecuta, dar si el este foarte bine coordonat.
    Bravo, si tinet-o tot asa!

    • pai sa vezi. ne-am dus la gradi anul trecut prin timpul asta, sa inscriem copilul sa nu ramana pe dinafara. doamna directoare ne-a ademenit si ne-a convins sa-l ducem ca vorbeste copilul, stie sa spuna ce si cum…nu-i problema ca are pampers…si l-am dus o perioada. am trecut prin cateva boli, asa ca adunat l-am dus cam o luna. am stat sa ne gandim daca sa-l dam din toamna la grupa mica sau sa-l ducem tot la grupa la care se obisnuise cat de cat…si am zis ca daca o fi sa faca de doua ori grupa pregatitoare iese mai castigat decat daca repeta grupa mica. face fata cu bine solicitarilor de la grupa asta, din cate spune educatoarea si chiar daca nu facea, e important sa se simta bine, sa ii placa, sa socializeze. este stimulant pentru el sa faca activitatile copiilor de grupa mijlocie, cel putin pana acum

  2. Felicitari, R.!
    Esti o minune de baietel! INtr-adevar, are o dezvoltare cu mult peste varsta lui. Si noi i-am luat bicicleta la 3 ani si jumatate: avea si din acea mare, din “metal” si din plastic. O prefera si acum pe cea din plastic.
    Ai putea sa-i oferi alternative: sa ii spui ca ii poti lua doar un singur lucru dintre: role, bicicleta sau placa. Ce ar prefera? Si sigur va imprumuta de la alti baietei din parc si alte “vehicule” interesante. 🙂

  3. Multumesc in numele lui R :0)
    Mie mi se pare prea mic pentru role si placa si o sa-i “iau ochii” cu trotineta, bicileta cu roti ajutatoare, pe care le are deja 🙂

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *