LifeStyle, Sanatate

Cand se poate merge cu nou-nascutul la plaja?

Multi parinti se intreaba daca pot merge impreuna cu copilul abia nascut la plaja. Medicii spun ca acest lucru este posibil numai daca bebelusul are peste 6 luni, cu restrictia ca expunerea lui la soare sa fie de foarte scurta durata.Razele soarelui ajuta la fixarea calciului in organism si la prevenirea rahitismului.

Daca are peste un an de viata si stie deja sa mearga fara prea mult ajutor, copilul va fi fascinat sa se joace in nisip. Numai ca acesta trebuie sa aiba capul acoperit cu o palariuta. Pielea copilului este extrem de sensibila si de aceea trebuie luate masuri pentru prevenirea arsurilor solare. Cit, cum si cind putem sta cu copilul la soare, am aflat de la dl prof.univ.dr. Marin Burlea, directorul Spitalului de Copii “Sf.Maria”, din Iasi: “Copilul mic trebuie sa fie bine protejat de razele ultraviolete. El va fi luat la plaja doar in intervalul orar cind radiatiile ultraviolete sint minime si fara risc. Copiii pot sa faca iritatii tegumentare, eritem solar, care pot sa apara chiar si printr‑o expunere de scurta durata, pentru ca pielea lor inca nu este pregatita indeajuns pentru razele solare”.

Crema de protectie solara naturala cu factor mare de protectie!

Respectarea intervalului orar pentru plaja este regula de baza. Copilul nu trebuie expus la soare intre orele 11:00 – 16:00, cind concentratia de ultraviolete este maxima. Asadar, dimineata, pina la ora 11:00 si dupa‑amiaza, dupa ora 16:00, puteti merge cu copilul mic la plaja. Inainte de expunerea lui la soare nu uitati de cremele speciale. Cu 30 de minute inainte de plaja este bine sa aplicati pe pielea copilului o crema cu factor de protectie cit mai mare, care sa fie o buna bariera contra radiatiilor UVA/UVB. Pe plaja, reinnoiti stratul de crema protector de cite ori este nevoie: “In privinta cremelor recomandate, cele mai indicate sint cele cu factor mare de protectie, pentru ca nu ne intereseaza ca bebelusul sa se bronzeze. Ne intereseaza protectia pielii si elementele benefice ale expunerii la soare”. Mai mult decit atit, expunerea la soare trebuie sa se faca treptat, iar copilul nu se lasa dintr‑o data sa stea pe plaja cit doreste.

Nu lasati copilul la soare mai mult de cinci minute in prima zi. In zilele urmatoare puteti creste acest interval, treptat, astfel incit dupa 3-4 zile sa se ajunga la cel mult 3 ore pe zi. La fiecare ora de expunere este nevoie de o pauza de 10 minute, la umbra. De aceea, nu trebuie sa uitati de umbreluta sub care copilul poate sta fara sa fie in pericol.

Hidratarea copilului este deosebit de importanta si are rolul de a preveni aparitia insolatiei. Dati‑le copiilor sa bea suficiente lichide in timpul expunerii la soare, apa plata sau sucuri de fructe. Este recomandat ca, in timpul verii, copiii sa consume fructe bogate in betacaroten si vitamina C, cu efect antioxidant.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *