LifeStyle, Sanatate

Celiachia, boala ascunsa in paine

Putine persoane isi pot imagina o masa fara paine sau un mic dejun fara cereale cu lapte. Exista insa si oameni care nu au voie sa se atinga de paine sau de fulgi din cereale toata viata. Este vorba despre cei care au intoleranta la gluten – fractiunea proteica prezenta an boabele de grau, orz, ovaz si secara.

Boala autoimuna Intoleranta la gluten sau celiachia este o boala ereditara, cu determinism autoimun. Aceasta boala afecteaza tubul gastro-intestinal ansa recent, celiachia a fost catalogata ca o boala sistemica ce poate afecta oasele, ficatul, pielea si sistemul nervos central. “In Romania, intoleranta la gluten are o prevalenta de aproximativ 2 la suta, ceea ce nu este putin. Pana nu demult, s-a considerat ca este o boala rara. Astazi ansa s-a demonstrat ca intoleranta la gluten nu este chiar atat de rara, ci este subdiagnosticata. De asemenea, pana la un moment dat, celiachia a fost catalogata ca boala a copilariei. ÃŽn prezent, s‑a stabilit ca afecteaza deopotriva si adultii. Diagnosticul se poate stabili la fel de bine la sugar, an acelasi timp cu diversificarea alimentatiei, dar si la persoanele de varsta a treia”, ne-a spus dl prof.univ.dr. Carol Stanciu, fondatorul Institutului de Gastroenterologie si Hepatologie din Iasi.Simptome

Boala se caracterizeaza prin sensibilitatea intestinului subtire la glutenul din alimente. Glutenul irita intestinul subtire, apar astfel durerile abdominale, pierderea poftei de mancare, diareea, scaderea an greutate. Singurul tratament al acestei boli este dieta. De aceea, instituirea dietei fara gluten este obligatorie dupa stabilirea diagnosticului. “Problema este ca organismul acestor bolnavi nu tolereaza nici urme de gluten. Pentru ei, atat dozele foarte mari de gluten, cat si cele foarte mici au acelasi efect. Reactiile sant la fel de violente. Din acest motiv, produsele pentru celiakici sant fabricate an sectii unde nu exista vreo ancrucisare cu cerealele. Cea mai mica contaminare cu gluten a alimentelor poate sa al omoare pe pacient”, ne-a precizat prof.dr. Stanciu.

Fara gluten

Chiar daca principiul regimului pare simplu, acesta nu este usor de pus an practica. ÃŽn toata lumea, cerealele sant baza alimentatiei, iar excluderea painii, a produselor de patiserie, a grisului si dulciurilor este dificila, mai ales an cazul copiilor. “Regimul an celiachie este foarte greu de tinut, pentru ca implica, an cele mai multe cazuri, modificarea unor obiceiuri alimentare foarte bine fixate. Este greu sa excluzi cerealele din dieta, pentru ca pe piata produselor alimentare nonanimale ponderea covarsitoare o au cele pe baza de cereale”.

Surse ascunse de gluten

Dat fiind ca simptomele bolii pot aparea chiar si la urmele de gluten din alimente, persoanele diagnosticate cu intoleranta la gluten trebuie sa renunte la tot ce anseamna paine, paste fainoase, gris, biscuiti, snacks-uri, chips-uri. Dl prof.dr. Stanciu atrage atentia asupra surselor ascunse de gluten: “Urme de cereale se gasesc an multe alimente: de la bere pana la produse din carne, sosuri. Exista asa‑numitele supe cu gust de pui, an care gustul este dat de gluten, nicidecum de carnea de pui. Exista produse din carne – pateuri, salamuri – printre ingredientele carora se regaseste faina de grau”. Faina de grau si, implicit, glutenul pot fi continute si de unele sortimente de smantana si de unele conserve de legume. Glutenul se gaseste an numeroase dulciuri, de aceea, cu atat mai mult, acesti bolnavi trebuie sa citeasca etichetele. “*Contine urme de gluten+ sau *contine gluten+ sant doua mentiuni pe care le vedem destul de rar pe etichetele alimentelor. Aceasta pentru ca legislatia an domeniul alimentatiei nu prevede anca obligativitatea etichetarii an acest sens”, a mai spus dl prof. Stanciu.

Ca substituenti de paine, specialistii recomanda orezul si porumbul. Acestea sant singurele cereale care nu contin gluten. De asemenea, bolnavii pot consuma cartofi. Special pentru aceste persoane, an comert exista produse care nu contin gluten.

Nerespectarea regimului poate fi fatal bolnavului

Nerespectarea regimului alimentar are consecinte dramatice pe termen lung: “Pe langa tulburari de crestere, malnutritie, risc de osteoporoza, nerespectarea dietei fara gluten poate provoca an timp infertilitate, limfom si adenocarcinom de intestin subtire. Din pacate nu putine sant situatiile an care nerespectarea regimului poate fi fatala bolnavului”, spune dl Stanciu.

Diagnostic

Pentru diagnosticarea intolerantei la gluten sant recomandate, an primul rand, analizele de sange. Astfel sant detectati unii anticorpi specifici persoanelor cu sensibilitate la gluten. Se impune, de asemenea, o radiografie cu bariu pentru a detecta anomaliile mucoasei intestinale si evaluarea endoscopica a celei de a doua portiuni a duodenului. Refacerea mucoasei intestinale se constata an putin timp de la excluderea glutenului din dieta.

www.evenimentul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *