LifeStyle

Capul Kaliakra, unul dintre cele mai stranii si frumoase locuri de pe coasta Marii Negre

Un promontoriu stancos, inalt de peste 70 metri, o limba de pamant rasarita din mare. Odinioara aici s-a aflat Cetatea Tirisis, aflata succesiv sub dominatia tracilor, romanilor, grecilor, fenicienilor, bizantinilor si, in cele din urma, bulgarilor si turcilor. Aici se spune ca ar fi ascuns tezaurul lui Lysimah, urmasul lui Alexandru cel Mare…Ori ca un sfant, patron al pescarilor, Nicolae, si-a gasit adapostul fugind de otomani. De teama turcilor au fugit si cele 40 de fecioare bulgare care s-au aruncat, de pe aceeasi limba de pamant, in mare…Si legendele nascute la Capul Kaliakra continua..

La granita romano-bulgara

Unii spun ca este la cativa kilometri de Balcic, asta in cazul in care vii dinspre statiunile de pe litorul bularesc inapoi spre Romania. Eu zic ca e la vreo ora si 10 minute distanta de Vama Veche. Desigur, nu e masurat dupa ceas ci dupa viteza cu care circuli pe drumurile bulgarilor, cand netede ca-n palma, cand cariate sau peticite. Oricum, odata trecut de Durankulak, Krapec si Sabla pe mana stanga, mergi spre Kavarna, un orasel stiut in special de rokeri pentru 0108.jpgfestivalul  de acolo, desfasurat an de an, la sfarsitul lui iunie.

La intrarea in Kavarna, drumul se bifurca spre stanga, semn sa citesti indicatorul care-ti arata semnul unei cetati – Kaliakra. Drumul e bun si serpuieste usor ca o panglica imensa spre mare. Dovada c-ai ajuns stau zecile de masini parcate inainte si dupa bariera la care te asteapta un ins zambitor care, intr-o bulgara stropita cu ceva vorbe in romaneste, iti zice ca intrarea in cetate se face in schimbul unei taxe de 3 leva de masina. Plateste, parcheaza si nu vei regreta.

Muzeu sapat in stanca

Oras roman, cetate, resedinta, fortareata, Kaliakra este unul dintre cele mai frumoase si salbatice locuri din Bulgaria. Intins pe o limba de pamant si stanca calcaroasa de doi kilometri, rasarita parca din mare, Capul – devenit arie protejata national – adaposteste astazi o statie meteo si ruinele unei mari fortificatii antice.

Tirisis – a doua ca importanta dupa Tomis. De-a lungul istoriei, fortareata s-a aflat succesiv sub stapanirea romanilor (dovada ruinele castrului roman si ale termelor din secolul IV), grecilor, tracilor, bizantinilor, bulgarilor (n.r. in secolele XII-XIV, cetatea traieste maxima ei inflorire economica si culturala, aici efectuandu-se majoritatea schimburilor comerciale dintre Nord si Est) si turcilor (n.r. ocupatia acestora incepe odata cu secolul XV).

Citeste continuarea! 

www.bloombiz.ro 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *